בכתבה הקודמת תיארתי את החוויות, כמו גם את הקשיים בביצוע מסע ספארי זה, אותה תוכלו לקרוא בלינק הבא-
http://www.seekingtheworld.com/2009/04/blog-post.html
אז בכתבה זו, אני הציג בפניך הקורא את כל ההמלצות, החל מאיך להזמין את המסע הזה או דומים לו, ועד כיצד יש לנהוג במהלך הספארי עצמו, בכדי להימנע מטעויות.
איך וכיצד ניתן להזמין את הספארי?
http://www.seekingtheworld.com/2009/04/blog-post.html
אז בכתבה זו, אני הציג בפניך הקורא את כל ההמלצות, החל מאיך להזמין את המסע הזה או דומים לו, ועד כיצד יש לנהוג במהלך הספארי עצמו, בכדי להימנע מטעויות.
איך וכיצד ניתן להזמין את הספארי?
הספארי שמתואר בכתבה הקודמת הוא מבין הקשים שישנן בלפלנד, ולכן כל אחד לפי מידת יכולתו הגופנית, צריך לתפור לעצמו את החבילה המתאימה לו, לפי כל ספק וספק.
חשוב לציין, שמי שיש לו בעיות רפואיות הקשורות לכלי הנשימה ו/או לב ו/או בעיות בשליטה על צרכיו לאורך זמן, מוצע לו לחשוב פעמיים לפני שיצא להרפתקה כזו.
כמעט לכל ספק תיירות בארץ, יש חבילה כזו או אחרת לספארי בלפלנד, להלן מספר דוגמאות לספקים:-
דרכים- גיאוגרפיה, טבע ותרבויות, אקו-טיולי שטח, טיולי דיסקברי ובכולם הספארי נמשך עד כ- 8 ימים. טיולי ספארי אלו של החברות הישראליות, אינן ספארי נטו, שבו יוצאים למשך שבוע עם אופנועי שלג ונעים מרחקים גדולים, אלה הם טיולים של 5 ימים נטו מכסימום, המשלבים מספר אמצעי ניוד (אופנועי שלג, כלבים אסקים ואיילים צפוניים ושוברת קרח) וכמו כן ביקורים באתרים שונים כולל המוזיאון הלאפי, ונקודת היציאה שלהם בלפלנד היא העיר קמי או רובניימי.
דרכים- גיאוגרפיה, טבע ותרבויות, אקו-טיולי שטח, טיולי דיסקברי ובכולם הספארי נמשך עד כ- 8 ימים. טיולי ספארי אלו של החברות הישראליות, אינן ספארי נטו, שבו יוצאים למשך שבוע עם אופנועי שלג ונעים מרחקים גדולים, אלה הם טיולים של 5 ימים נטו מכסימום, המשלבים מספר אמצעי ניוד (אופנועי שלג, כלבים אסקים ואיילים צפוניים ושוברת קרח) וכמו כן ביקורים באתרים שונים כולל המוזיאון הלאפי, ונקודת היציאה שלהם בלפלנד היא העיר קמי או רובניימי.
אפשרות אחרת היא לפנות לכפר הנופש harriniva ודרכם להרכיב חליפת ספארי בהתאם לצרכים וליכולת האישית שלכם, על בסיס יומי, כאשר תמיד נקודת היציאה היא מהכפר, למעט אם לוקחים סיור שיוצא ליותר מיום אחד. לכפר הנופש הזה יש נציגות בישראל, העונה לשם נילי בטלפון 054-4540418 מייל taleyal1@inter.net.il.
אפשרות נוספת היא לפנות לנציגי finnair בארץ טלפונים 03-5277787 או במייל peaceair@zahav.net.il, ולהרכיב דרכם חבילת נופש או ספארי. אולם בכדי להזמין את הספארי המלא והקשה שמתואר בכתבה שלי, אזי ניתן לפנות ישירות לספק בפינלנד בשם סימון ביטון (דרך אגב ישראלי לשעבר הדובר עברית) במייל lapland.incoming@pp.inet.fi או לפנות לאתר שלו שיש שם גם חבילות אחרות ונוספות ולבחור את המתאים לכם, וזאת בכתובת http://www.laplandincoming.com/?deptid=21248.
או לפנות לכל ספק שירותים בינלאומי או מקומי אחר שתמצאו ברשת' אך יש אפשרות לפנות גם ישירות למדריך של הספארי שאתו נסעתי שעובד גם כעצמאי במייל henri.orre@pp.met.fi או באתר שלו http://www.eramestarit.fi/.
מחירים
היות ומדי שנה משתנים המחירים בין הספקים השונים, אזי לא אפרט כאן מחירים ותאלצו לבדוק זאת בזמן אמת.
טיסות
החבילות היוצאות מהארץ כוללת בד"כ גם את הטיסות עד ליעד וחזרה לארץ, ואילו בכל יתר המקרים הדבר יחייב אתכם להזמין טיסות בעצמכם. במקרה זה, הדרך להגיע לפינלנד, היא לטוס מכל יעד שהוא באירופה ומשם להלסינקי בירת פינלנד, עם חניית ביניים, ולעתים זה אף מוזיל את הטיסה.
בכדי להגיע ליעד ההתחלה של הספארי בתוך פינלנד, יש לקחת טיסה פנימית של finnair מהלסינקי.
סוג התיק/מזוודה והלבוש הנחוץ לספארי
כאשר אתם מתכננים מה לקחת ואיך לארוז זאת, צריך לקחת בחשבון שחלק מהדברים אתם לוקחים אתכם על אופנוע השלג או בתוך נגררת של אחד המדריכים, ומכאן שתיק זה צריך להיות תיק רך ולא גדול, שיכיל בדיוק את מה שצריך.
את יתר הדברים שתביאו, כולל המזוודה או התיק הנוסף, יהיה עליכם לאחסן במלון ביום היציאה לספארי, הם מאפשרים זאת ואולי אף תוכלו להשאיר בחדר שלכם עד שתחזרו, כמו שקרה לי.
הלבוש הנחוץ או ההכרחי לספארי בין שבוע הוא:- 2 גופיות תרמיות לפחות ולא יותר משלוש, 2 תחתונים ארוכים תרמיים, כובע גרב מצמר, זוג כפפות מפליז, צעיף מצמר או מפליז, זוג גרבי צמר לכל יום, 2-4 חולצות טריקו לערב, כפכפים, וכמובן 1-2 מכנסיים וחולצות רגילות, כאשר במכנסיים עדיף שיהיה פתח קדמי עם רוכסן, ושמידת המכנסיים תוכל להכיל בתוכם את הגופיות והתחתון התרמי. גטקס (חולצות ומכנסיים) לא חובה, אלה אם אתם סובלים באופן מיוחד מקור.
כמובן לא לשכוח כלי רחצה וגלוח, אך חשבו כל הזמן שאתם צריכים לארוז זאת ולפרק מדי יום, ואף לסחוב את התיק אתכם על גבי החתול שלג.
טיפים חשובים בהתאמת הציוד והלבוש הנוסף שניתן על ידי החברה לצורך הספארי
היות ומסע ספארי כזה, הוא לא תחרות יופי, חשוב להתאים את הבגדים והציוד הנוספים הניתנים לכם באופן מיטבי לצרכיכם.
את חליפת הספארי (אוברול) חשוב לקחת לפחות בשני מידות מהגודל הדרוש לכם באופן רגיל, כי אחרת תתקשו מאוד ללבוש את החליפה ועוד יותר להוריד אותה.
נעליים, חשוב לקחת נעליים, שלא יהיו צמודות לרגליים, כך שגם אם תשימו 2 זוגות גרביים, עדיין יהיה רווח בתוך הנעל (אוויר), אחרת בימים הקרים במיוחד, יקפאו לכם אצבעות הרגליים.
כובע גרב שמתחת לקסדה, רצוי שיהיה כן צמוד, ולא יהיה חופשי, אחרת במהלך הנסיעה הוא ירד לכם למטה על העיניים ויגרום לבעיות ראות.
הקסדה, גם היא חשובה שתהיה צמודה על הראש, ולא יהיה לה חופש על הראש, כי גם כאן עקב תלתולי הדרך, היא עשויה לרדת קדימה ולהקשות לכם על הראייה. במידה ובכל זאת היא מעט גדולה עליכם, אזי תוכלו להיעזר בכובע הגרב שהבאתם ואז לגרום לקסדה להיות פחות חופשי.
כפפות דרך/נסיעה, חשוב שיהיו מספיק גדולות כך שתוכלו להכניס בהם את הידיים יחד עם כפפות הפליז שלכם, ומאידך שיהיו מספיק הדוקות כך שלא יפריעו לכם במהלך הנהיגה.
חלקי חתול השלג החשובים לנהג
הגה חתול השלג, הוא כמו הגה של אופנוע, עם ידיות מימין ומשמאל, ובצמוד לכל ידית גם מעצור יד. ידיות ההגה, יכולות להיות מחוממות, מה שמקל על הנהיגה בתנאי קור קשים או בשעות הבוקר.
ישנו מגן רוח קדמי, השתדלו שלא ייווצר עליו שכבת קרח דקה שתגביל לכם את שדה הראייה.
אורות קדמיים ואחוריים, חשובים בכדי שהנהג שמאחוריכם יזהה אתכם, ובשעות הערב תראו טוב יותר את הדרך, לכן הקפידו להדליק אותם גם משך שעות היום.
ניסיון בנהיגה, מילוי הוראות המדריך וטיפים לנהיגה
כפי שכבר ציינתי, בכתבה הראשונה, הנהיגה בחתול שלג אינה קלה, כלל ועיקר, והדבר נכון שבעתיים למי שאין לו ניסיון קודם בנהיגה על כלי זה או על אופנוע. לכן, חשוב מאוד להקשיב למדריך בעת קבלת חתולי השלג, הכולל הסברים על תפעול הכלי ועל כללי הנהיגה בו, ובכלל זה ללמוד ולשנן את סימני הידיים למצבי הנהיגה והאזהרה השונים, כגון תחילת תנועה, זהירות מכשול, צריך להאט וכו'.
לא פחות חשוב, הוא להקשיב להוראות המדריך הניתנות במהלך הנסיעה, ובכללם אזהרה שלא לסטות מסימני הדרך או ממסלול הנסיעה של חתול השלג שלפניכם, וזאת בכדי להימנע מלעלות על מכשולים שונים, או למנוע שקיעה בשלג והחמור מכל שלא ליפול לתוך נחל קפוא שיש בו שכבת קרח דקיקה.
זהירות ממכשולי דרך, כאמור במהלך הנסיעה יש לא מעט מכשולי דרך, שאינם גלויים לנוהג, כי הם קבורים מתחת לשלג, ולכן רצוי למי שאין לו שליטה טובה על חתול השלג, להימנע מלסטות מהדרך, ולהיקלע למצבים שעשויים להיות עבורו מסוכנים, כגון התהפכות, נפילה מהחתול שלג וכדומה.
הימנעות מתלתולים ומכות בגב תחתון, בעת נהיגה במשטחים לא ישרים או גליים או עם מעט שלג, אפשריים על ידי נהיגה בעמידה למי שיש לו שליטה טובה בחתול השלג.
אחזקת הגה חתול השלג, רצוי שלא יעשה בכל הזמן בחוזקה על יד הנוהג, ורק במצבי שיפורטו בהמשך כדאי להשקיע מאמץ באחזקת ההגה. התנהגות בסיבובים, מחייבת לא לעשות סיבובים חדים, אלה לעשות אותם רחבים ככל שניתן, ולכן רצוי להאט מעט לפני ביצוע הסיבוב, כך שהשליטה על הגה חתול השלג תהיה טובה יותר.
נסיעה בשיפועים, בלא מעט מקרים צריך לנסוע בשיפועים שונים, תוך התקדמות קדימה, ולכן במקרים אלו, יש ראשית להטות מעט את הגה החתול שלג לכיוון השיפוע כמו כן להטות את משקל הגוף גם לכיוון בשיפוע, וכל זאת תוך שמירה על מהירות קבועה, לא לעט מדי ולא מהר מדי.
נסיעה בירידות ובעליות, גם כאן יש לא מעט פעמיים שצריך לחצות ערוצי נחל מגדה אחת לשנייה או לעלות ולרדת מתוואי שטח גבוהה, ותוך כדי כך לרדת או לעלות בשיפוע חד, ובמקרים אלו מומלץ, בשלב הכניסה לירידה לא לעשות זאת במהירות גבוהה, ולאחר מכן במהלך הירידה לשמור על מהירות סבירה באמצעות הבלמים, אך מאידך בשלב הטיפוס יש לשמור על מהירות קבועה כולל ביציאה למשטח הישר, שאם לא כן, זוהי נקודה שקל מאוד להתהפך בה. חשוב שהמהירות לא תהיה גבוהה מדי, כי לעתים מיד אחרי הטיפוס לקצה הגדה או הרכס, צריך מיד לאחר מכן לפנות, ואם תהיו במהירות גבוהה, סביר להניח שלא תוכלו לעשות את הסיבוב או הפנייה, ואז תמצאו את עצמכם מחוץ למסלול.
בכדי שלא יהיו לכם בעיות ראות בעת הנהיגה יש לשים לב לכל הטיפים הבאים:-
כובע גרב מתחת לקסדה, יש לשים אותו כך שהחלק הקדמי יכסה את הפה והנחיריים, אחרת במהלך הנסיעה הבל הפה הנפלט משני מקומות אלו, עשוי לגרום לאחד או כל אלו, לגרום לאדים שיקפאו על מגן הקסדה, ואז לא תהיה ראות כמעט בכלל, או שהוא יקפא לכם על הריסים וגם אז זה יגביל לכם את הראות.
קסדה על הראש, יש לשים אותה כך שלא יהיה לה חופש תנועה וזה כולל סגירת הרצועה הקושרת, וכמובן לוודא שכובע הגרב לא זז ממקומו.
לצורך בדיקת הנושא אפשר לנסות במצב עמידה לנסות לנענע את הראש לכל הכיוונים ולוודא שהקסדה לא זזה, כי כל תזוזה שלה ואפילו הקטנה ביותר תגרום להסתרת שדה הראייה במהלך הנהיגה, וזה מצב לא מומלץ.
מגן הקסדה השקוף, רצוי שלא להוריד אותו עד הסוף, אלה רק 2/3 הדרך, כך שהבל הפה ו/או אדים אחרים לא יקלעו בחלקו הפנימי, יקפאו וע"י כך יסתירו לכם את שדה הראייה.
שמירה על מסלול הנסיעה
היות ומהירות הנסיעה של המשתתפים בספארי אינה אחידה, אזי נוצרים פערים בין חתולי השלג, וככל שיש יותר משתתפים הפער בין חתולי השלג גדל והולך.
לכן בכדי לשמור את מסלול הנסיעה, הדבר הראשון והחשוב הוא לזהות את הכיוון הכללי שנוסעים, שנית לשמור על קשר עין עם החתול שלג שלפניכם ע"י הרמת מבט מפעם לפעם, ושלישית לדעת לזהות קולינס (סימני נסיעה) חדשים של חתול שלג.
הכי טוב הוא לא לפתוח מרווחים גדולים, דהיינו להישאר צמודים ובמרווחי בטיחות מהחתול שלפניכם.
טיפים בעת נפילה או שקיעה עם החתול שלג או הליכה לאיבוד
הצעות לחוד ומציאות לחוד. היות ולא אחת חתול השלג נתקע, שלכם או זה שלפניכם, ואז אוטומטית נוצר פער עם החתולי שלג שנסעו ראשונים, ואז בלית ברירה לא יודעים לאן הם נסעו, או שסתם נפתח פער ופתאום לא יודעים לאן להמשיך.
בכל המקרים הללו, הכי טוב הוא פשוט להישאר במקום ולחכות שהמדריך יחזור ויכוון אתכם להמשך הדרך. אני מזהיר אתכם מניסיונות למצוא את הדרך לבד, שיכול להסתיים בהתברברות, ואז אלוהים יודע איך יאתרו אתכם בערבות הקרח הללו.
אבל עם בכל זאת הלכתם לאיבוד, ואחרי זמן מה לא באו לאסוף אתכם, מסלולי הנסיעה של חתולי השלג מסומנים בעמודים הצבועים באדום לבן או בעמודים עליהם ישנם שני חצים בצורת הצטלבות, אתם אמורים לזהות מסלול כזה ולעקוב אחריו ובטוח שתגיעו בסופו של דבר לנקודת יישוב כלשהי ומשם להתקשר למדריך או לחברה.
בכל אופן כותב שורות אלו, ממליץ לכם כמו שאמרתי קודם, פשוט לעצור ולחכות שהמדריך יחזור.
כמו שכבר ציינתי, חלק מהעיכובים נובע מזה שנתקעים עם חתול השלג, התקיעה השכיחה ביותר היא שהחתול שוקע בצדו האחד או בחלקו הקדמי או האחורי, בכל המקרים הללו תחכו פשוט שהמטייל שאחריכם יגיע אליכם, ואז פשוט גוררים מעט את חתול השלג לצד שלא שקע, אחד הנהגים מטיל את כל כובד משקלו על הצד שלא שקוע והשני דוחף מעט ואז מאיצים בזהירות קידמה או אחורה, תלוי במצב השקיעה, ובד"כ יוצאים מזה.
הבעיה היותר חמורה היא שבכלל מתהפכים, ואז ישנם מספר בעיות:- איך נופלים מבלי להיפגע, האם משאירים את החתול שלג הפוך ואם כן לכמה זמן?
בכל הקשור לנפילה, חשוב לא לנסות לעולם לעצור את הנפילה ע"י כך שאתם שולחים את כף היד קדימה כמו שבדרך כלל אנשים עושים, כי זה מתכון בטוח לשבור את פרק היד או האצבעות. הדרך היותר נכונה היא להפיל את עצמכם על זרוע והכתף ואם צריך מיד לאחר מכן להתגלגל.
השאלה הנשאלת מה קורה אם מתהפכים ויש חשש שהחתול שלג יתהפך עליכם, במקרה זה מומלץ במהלך ההתהפכות פשוט לזרוק את עצמכם רחוק ככל האפשר מהחתול שלג.
נפלתם והחתול שלג התהפך על צדו, אזי במקרה זה רצוי בהקדם האפשרי להרים אותו בעזרת הנהג שבעקבותיכם, אחרת שמן הקירור יכול להישפך ואז תהיה לכם בעיה של התחממות החתול שלג.
מה עושים בסוף כל יום?
בסוף כל יום אין מה באמת לעשות, ולכן ראשית חשוב לשמור על יחסים טובים עם יתר חברי הקבוצה, ואז אפשר לשבת בערב לשוחח, לשתות בירה ולצפות בטלוויזיה ואולי גם לשחק משחקי קלפים או לוח.
אם צפוי באותו לילה "זוהר צפוני" אז כדאי לערוך תורנויות עם יתר החברה, והראשון שיזהה את הזוהר יזעיק את כל היתר.
צילום
חשוב שתדאו כי הצילום במהלך הנסיעה הוא כמעט בלתי אפשרי, אך בעצירות הדבר אפשרי, וגם אז ישנה בעיה כי קשה לתפעל את המצלמה עם הכפפות ולכן צריך להוריד אותם ואז אחרי כמה דקות האצבעות קופאות ושוב צריך לשים את הכפפות, לכן חשוב שוב ליצור פול של כל המשתתפים ואח"כ להעביר תמונות שכולם צילמו וביחד לקבל כמות תמונות שתחסה את כל הטיול.
גלוח
בגלל הקור העז שקיים משך היום, מומלץ להתגלח בערב כאשר מגיעים למקום הלינה ולא בבוקר. גם אם משהו מחליט להתגלח בבוקר, אזי מומלץ לא לשים אפטר-שייב היות והוא יכול לקפוא לכם על הפנים וייצור לכם הרגשה לא נעימה.
אוכל ושתייה וההקשר שלהם לעשיית צרכים גופניים
אחרון חביב, משהו שבלעדיו אנחנו לא יכולים להתקיים, כי כל מה שנכנס גם צריך לצאת.
בארוחת הבוקר או הצהריים מומלץ לא לשתות יתר על המידה ולהשתדל לצמצם משקאות הגורמים להשתנה כגון:- קולה, קפה ותה, וכל זאת למה, בגלל הקושי לעשות זאת במהלך הנסיעה או העצירה וכל שכן עבור הגברות שבחבורה.
אני מזכיר לכם שאתם לבושים לפחות בשלוש שכבות של בגדים ונראה אתכם הגברים מוצאים את הפין בתוך כל אלו, ולגבי הגברות אני רוצה לראות אותן מורידות את המכנסיים בתנאי הקור הללו או מתאפקות לפחות חצי יום.
לגבי הצרכים הגופניים האחרים, שאינם שתן, אזי מומלץ להשתדל לעשות זאת בערב, או בבוקר לפני היציאה לדרך, אחרת אני לא רואה מצב שמישהו מכם מוריד את האוברול שלו באמצע ערבות השלג ועושה את צרכיו מבלי שכל פלג גופו התחתון יקפא.
הכותב יוסי לוי joseph levy הינו מומחה לאיסלנד iceland, המלווה קבוצות בנהיגה עצמית בלבד, והמתכנן מסלולי טיול לפי מידת המטייל,והמשמש כמומחה באתר http://www.gotravel.co.il/.
לפניות לכותב shark4162@gmail.com
© Copyright to seekingtheworld.com זכויות יוצרים לאתר
אינטרנט זה דבר מסוכן!!!
השבמחקבחיי הארוכים 58 שנים לא חוויתי שהייה מתחת לטמפרטורת הקיפאון (למעט ביקור בן 5 דקות במחסן הקירור של טנא נוגה...) לא רכבתי מעודי על חתול שלג או חתול אחר, לא גלשתי בסקי (למעט ביקור אחד או שניים בחרמון).
אכן מסוכן... תיכף לקריאתי את הכתבות המפורטות והמדהימות כאן מצאתי את עצמי מברר מחירי כרטיסי טיסה וספארי חורף בכפרי פינלנד, ונראה שאין דרך חזרה... את החורף הנוכחי אעבור אולי על חתול
ותודה לך!!!!