07 מרץ, 2016

האיים הקנארים- מידע כללי

לאחרונה חזרנו מטיול מקיף בשישה איים בארכיפלג האיים הקנאריים, הממוקם באוקיינוס האטלנטי, בסמוך לחופי מרוקו, והמורכב משבעה איים וממספר איונים קטנים. 

רשמית, האיים שייכים לספרד, ומהווים ללא ספק חלק אינטגרלי ממנה. מצב זה נשמר כבר למעלה מ- 500 שנה ומרבית התושבים באיים רואים עצמם כחלק בלתי נפרד מהאומה הספרדית. עם זאת, לכל אי יש אוטונומיה בקבלת החלטות בתחומי החיים השונים, החל מחינוך, כבישים, בנייה ועוד, וכלה בגביית מסים.

השפה המדוברת באיים היא ספרדית בניב קנארי, כשהמבטא קצת שונה ומושפע בעיקר מקובה, ונצואלה ופורטו ריקו

שבעת האיים העיקריים הם: טנריף ( Tenerife), גראן קנאריה (Gran Canaria), פוירטא ונטורה (Fuerteventura), לה גומרה (La Gomara ), אל היירו (El Hierro), לה פלמה (La palma) ולנזרוטה (Lanzarote).


התושבים המקוריים של האיים הקנארים היו הגואנצ'ים, אשר במאה ה- 15 הוטבלו לנצרות לאחר כיבוש האיים על ידי הספרדים, נטמעו בתוך כובשיהם ואיבדו לגמרי את שפתם ואת תרבותם. במקומות שונים באיים תוכלו לראות דמויות מפוסלות שלהם, כפי שיבוא לביטוי בכתבות ההמשך. 
על הגואנצ'ים- תוכלו לקרוא כאן וכך הם נראו.



בד"כ האיים מציעים שמש כל השנה (למעט מקרים חריגים כפי שתקראו בהמשך), נופים, חופים מדהימים ואתרי נופש הומים. המלצתי היא שלא תישארו בחופים, כי בפנים האיים יש הרבה מה לראות: נופים געשיים ופעילות וולקנית, אזורים צחיחים לצד יערות עבותים, ערים יפות וכפרים ציוריים.

לא פחות חשוב הם הקרנבלים המתקיימים באיים, בערים הראשיות ובערי השדה, מסוף ינואר, בכל שנה, ועד כמעט סוף חודש פברואר בכל שנה, כאשר בחלק מערי השדה הם נמשכים גם עד תחילת מרץ.

נתונים על האיים-
שטח : 7,447 קמ"ר.
אוכלוסיה : 1,995,833 נפש.
שפות : ספרדית (בניב קנארי).
מטבע מקומי : אירו.
אזור זמן : GMT +0:00 (מאחרת את ישראל בשעתיים).
קידומת חיוג : 34+.
כיסוי סלולרי : כמעט מלא בכל האיים.
ויזה : ישראלים אינם זקוקים לויזה.
שגרירות ישראלית : אין שגרירות ישראלית באיים הקנאריים, השגרירות המטפלת נמצאת במדריד בספרד.

כמה מלים על כל אי
מקור לחלק מהמידע הוא מאתר מסע אחר והאחר הוא מאתרי האיים הקנארים עצמם.
בכתבות ההמשך נפרט יותר לגבי הנופים והאטרקציות באיים שביקרנו בהם, אך כאן ניתן תקציר על כל אי:-

האי טנריף Tenerif הוא האי הגדול והמפורסם ביותר מבין האיים הקנארים. זהו אי מגוון להפליא – יש בו חופים יפים, ערי נופש תוססות, חיי לילה סוערים ושפע של אטרקציות משפחתיות. בגלל שהוא האי הגדול מכולם והמוכר מכולם, הוא הומה בתיירים, ולטעמינו לא נתן הרגשה של שייכות או כיף, כפי שנתנו האיים האחרים.
בין האתרים הבולטים באי ניתן למנות את הבירה סנטה קרוז דה טנריף; את עיר הנופש פוארטו דה לה קרוז, שבה יש אטרקציות משפחתיות רבות כמו: הגנים הבוטניים, פארק התוכים וקומפלקס הבריכות לאגו מרטינז; הפארק הלאומי אל טיידה בו נמצא הר הגעש הגבוה ביותר בספרד; את עץ הדרקון הגדול והזקן בעולם בעיירה איקוד דה לוס וינוס (שראיתי טובים וגדולים ממנו באיים האחרים) ואת אתר הנופש ההומה פלאייה דה לאס אמריקס שבדרום האי למי שאוהב סוג כזה של בילוי וחופשה.

האי פוארטא וונטורה Fuerteventura שפירושו מזל או אושר חזק (תלוי בהקשר), הוא השני בגודלו באיים הקנארים, הוא האי הקרוב ביותר לאפריקה ומפורסם בנופיו הצחיחים. יש באי כמה אתרים מעניינים כמו העיר בטאנקוריה וכפר הדייגים קוראלחו, אך הסיבה העיקרית להגיע לאי היא החופים הנהדרים שבהם דיונות חול ענקיות ומים צלולים בצבע טורקיז. האי למרות שאינו המיושב מבין כל האיים ולא בהכרח המתויר ביותר, נותן הרגשה שכיף לטייל בו.


האי גרן קנאריה Gran Canaria שפירושו הכנרית הגדולה, גדול ומגוון מאוד. הוא מתאפיין בדרום צחיח עם חופים נפלאים ואתרי נופש הומים ובצפון פורה וירוק. בין האתרים שאין להחמיץ בגרן קנאריה: הבירה לאס פלמאס דה גרן קנאריה, עיר תוססת עם הרבה מוזיאונים וגנים ומרכז עתיק ומלא אווירה; יער עצי האורן טמאדאבה; המכתש הוולקני בנדמה; ופסגת פוזו דה לאס נייאבס שהיא הפסגה הגבוהה באי. גם אי זה נתן הרגשה שנעים לטייל בו, כמו קודמו וכמו כמה אחרים.


האי לה פלמה La Palma שפירושו הדקל, הוא האי הגבוה בעולם והפורה והירוק ביותר באיים הקנארים. יש בו חופים יפים עם חול שחור, אבל כדאי לבקר בו דווקא בשל האתרים המעניינים שהוא מציע, בהם הבירה היפה סנטה קרוז דה לה פלמה, מצפה הכוכבים ובעיקר הפארק הלאומי Caldera De Tauburiente, ובו מכתש וולקני עצום שחלקים ממנו מכוסים ביער עבות. באי זה שבו ביקרנו מיד אחרי טנריף, הרגשנו את השינוי בתחושה של הכייף למול טנריף.


האי לה גומרה La Gomera שפירושו המקלע (רוגטקה), הוא אי קטן ושליו, השני בקוטנו מבין כל האיים, שמפורסם בשפת השריקות שהתפתחה במקום על ידי התושבים הקדומים, ובפארק הלאומי גאראחונאי, שמכוסה ביער עבות של עצי דפנה. למרות היותו אי קטן, הוא אי מעניין שנעים להסתובב ולטייל בו.


האי לנזרוטה Lanzarote הוא אי צחיח עם נופים געשיים יפהפים, בו מומלץ לבקר בפארק הלאומי טימאנפאיה שבו הר געש שעודנו מבעבע ונופי ירח מדהימים. במערת ורדס; בחאמאוס דל אגואה שם יש אגם תכול יפהפה; ובמפרץ, בו מתרחשת פעילות וולקנית. אי זה שונה מכל קודמיו בכמה מובנים, סוג הקרקע, הגידולים שלו, הנופים ועוד, כפי שתקראו בכתבות ההמשך.


האי אל היירו El Hierro שפירושו הברזל, הוא הקטן ביותר מבין האיים הקנארים, והאטרקציה העיקרית שהוא מציע היא שקט ושלווה. היות ולא ביקרנו באי זה, המידע שייכתב לגביו הוא ממה שנכתב במקורות אחרים.


איך מגיעים לאיים?
לאיים ניתן להגיע בטיסה מיעדים שונים באירופה, ולנחות בד"כ בטנריף, אך יש אפשרויות של טיסות ישירות לכל אחד מהאיים האחרים.
דרך אחרת, היא להגיע לאיים במעבורות היוצאות מספרד, וישנה חברה אחת העושה זאת והיא טרס- מדיטארנייה.

איך נעים בין האיים?
בין האיים אפשר לטוס בטיסות פנים לשדות תעופה שיש בכל האיים, או במעבורות באמצעות החברה שצוינה קודם לכן וגם באמצעות החברות הבאות- פרד-אולסון ו- ארמס, כאשר לחברה האחרונה יש באתר מפת האיים והמסלולים האפשריים ביניהם.
למי שמעוניין, לעבור מאי לאי יחד עם הרכב, יש אפשרות לעשות זאת ע"י השכרת הרכב משתי חברות השכרה שאני יודע עליהן Avis ו- Hertz, שמאושרות על ידי החברות המשיטות, אך ייתכן שיש עוד חברות, פשוט בעת ההשכרה תבדקו עם החברה. אם ישנו אישור להעביר את הרכב מאי לאי.
בעת ההזמנה של המעבורת מראש באינטרנט, יש לרשום כמס' הרכב מספר סתמי כגון- ABC123 ובסוג/דגם הרכב לרשום rent car, ובפעם הראשונה שמגיעים למעבורת יש להגיע 1/2 שעה קודם לשעה שנקבעה להתייצב בנמל, ולשנות במשרד המעבורות את שם ואת מס' הרכב וסוגו, לפי הרכב האמיתי שיש לכם עבור כל ההפלגות, וזהו.
בתמונה שהמשך תראו את כל קווי המעבורות שבין האיים, החברות המבצעות אותם וכמובן את נמלי היציאה וההגעה.


איך נעים בתוך האיים?
דרך אחת לנוע באי היא באמצעות תחבורה ציבורית, אך היות ולא התנסנו בה, אלא רק ראינו מה קורה לאחרים, למדנו שגם אם יש אפשרות להגיע לכל כפר קטן, ההמתנה לאוטובוס והתדירות שלהם, תגזול מכם זמן רב.
אפשרות אחרת היא רגלית (טרקים), ובמקרה זה השילוב עם תחבורה ציבורית יכול להתאים ולחסוך לכם כסף עבור השכרת הרכב.
האפשרות השלישית היא באמצעות טיולי יום שיוצאים מבתי המלון השונים או חברות תיירות מקומיות.
הדרך שאנחנו העדפנו הייתה באמצעות רכב שכור, מה שאפשר לנו להגיע למקומות שלא ניתן להגיע באמצעות תחבורה ציבורית, לשהות ביעדים מסוימים כמה שאנחנו רוצים, ולנוע בחופשיות בתוך האיים ובין האיים, ובכלל זה לחסוך זמן בכל אי, ע"י כך שלא נדרשנו להמתין ולהשכיר רכב ורק אז לצאת לדרך ובדרך חזרה החוצה מהאי לבזבז זמן גם על החזרתו.

מזג אוויר
מקובל לחשוב שבאיים יש מזג אוויר שמשי וחמים כל השנה, ואמנם בד"כ זה כך, אך לא בכל המקרים.
במקרה שלנו, פברואר-מרץ 2016, מזג האוויר שהיה ברוב ימות החודש היה סגרירי, גשום, ערפילי ואפילו ירד שלג בהרים.
לטענת המקומיים מזג אוויר כזה קורה אחת ל- 20 שנה, אך במקרה הזה הוא גרם במספר מקרים ובמספר מקומות לביטול ימי קרנבל או חסם דרכי גישה לאתרים הרריים ואפילו לחסימת כבישים עקב מפולות סלעים.
כאן שוב בא לידי ביטוי היתרון של רכב שכור, שאפשר לנו לשנות יעדים ולהתאים את דרכי הגישה לאתרים בהתאם למזג האוויר ומצב הדרכים.

לינה
אנחנו בכ"ד לא מזמינים לינה מראש, למעט ליום יומיים הראשונים, ובמקרה הזה הזמנו ל-4 ימים ראשונים בגלל הקרנבל.
ביתר הימים ניסינו והצלחנו במידה רבה למצוא לינה תוך כדי תנועה, אך מומלץ למי שאין לו לב חזק ולא יוכל לעמוד בלחצים של מציאת לינה בקשיים מסוימים, ולהזמין מראש, בעיקר בגלל הקרנבלים. באיים מסוימים, התקשנו למצוא לינה, ולא פעם חשבנו שנבלה את הלילה ברכב.
בחלק מהאיים כדאי להזמין לינה במקום אחד מרכזי באי, וממנו לצאת כל יום לטייל בחלק אחר של האי, כל זה בגלל מרחקי הנסיעה הקצרים יחסית, ורק באיים שלא ניתן לעשות זאת, עקב מיעוט דרכי גישה לכל חלקי האי, להזמין ב- 2-3 מקומות.

קרנבלים
באתר הקרנבל של האיים מופיעים בד"כ רק הקרנבלים הראשיים שמתקיימים בערים הראשיות, בכל האיים וזה נמצא בתחתית הדף.
למשל בטנריף מופיעים האירועים ב- Santa Cruz de Tenerife ובדרום האי באזור החופים, אך לא האירועים המתקיימים ב- Puerto de la Cruz.
לא מופיע פירוט האירועים באיים הקטנים יותר, כמו אל היירו, פיורטא ונטורה ולה גומרה, וכל מה שמופיע באתר הם תאריכי הקרנבל, אך לא באיזה ערים ובאיזה שעות הם מתקיימים.
כמו כן, לא מופיעים האירועים המתקיימים בערי השדה הקטנות, שנמשכים אמנם רק יום אחד או שניים, אך עדיין לא נופלים ביופיים ובאותנטיות שלהם מאלו של הערים הגדולות, כמו שאנחנו נתקלנו באחד כזה בעיר Haría באי לנזרוטה.
משמעות הדבר כי במהלך הטיול במועדים אלו, עליכם לשאול ולחפש היכן מתקיימים קרנבלים מחוץ לערים הראשיות, ולראות איך זה משתלב בתכנית הטיול שלכם ולבצע את ההתאמות הנדרשות כך שתוכלו להשתתף בהם וליהנות.
לינק נוסף לאיתור מידע על הקרנבל בטנריף בלבד, לחצו כאן
דוגמא לקרנבל באי גרן קנריה ראו כאן, אך מלוא הסרטים יופיע בכתבה על אי בנפרד.




לכתבה הבאה על האי טנריף כנסו ללינק הבא 


כתב וערך יוסי לוי

הכותב יוסי לוי joseph levy הינו מומחה לאיסלנד iceland, המלווה קבוצות בנהיגה עצמית בלבד, והמתכנן מסלולי טיול לפי מידת המטייל.
לפניות לכותב shark4162@gmail.com
© Copyright to seekingtheworld.com זכויות יוצרים לאתר

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

thank for reading my blogge, hopfuly that you enjoyed it. תודה על קריאת הבלוג שלי ואני תקווה שנהנית ממנו.
יוסי לוי joseph levy