15 דצמבר, 2010

מונגוליה- ארץ המרחבים והסוסים- אולן באטר Mongolia-Country of spaciousness and horses- ullan batar

אולן בטאר- (Ullan batar (UB

לינק לכתבה הקודמת על מדבר גובי -
http://www.seekingtheworld.com/2010/12/8-mongolia-country-of-spaciousness-and.html

עיר הבירה של מונגוליה היא אולן-באטר, שפירושו הוא "חץ אדום", אך זו אינה הבירה המקורית של המונגולים מימי שלטונו של ג'ינג'יס חאן, אבי ומיייסד האומה המונגולית.
בתקופת השלטון הרוסי היא נקראה da khure על שם מנזר שהוקם בה בשנת 1639, כאשר הוכרזה עצמאות מונגוליה בשנת 1911 העיר נקראה מחדש niislel khuree שפירושו "הבירה של מונגוליה" ורק כאשר מונגוליה הוכרזה כרפובליקה בשנת 1924 היא כונתה בשמה הנוכחי.

על ההיסטוריה המונגולית, בקצה המזלג, ועל מידע לגבי מונגוליה בכל התחומים כנס ללינק הבא- http://www.seekingtheworld.com/2010/11/1-mongolia-country-of-spaciousness-and.html

עיר זו היא גם שער הכניסה והיציאה למדינה למי שמגיע אליה בטיסה, אך למי שמגיע ברכבת יכולים להיות שערי כניסה נוספים מכיוון סין ורוסיה, כפי שמופיעה בכתבה הנ"ל.

עיר זו היא גם נקודת היציאה לטיולים במדבר גובי, במרכז מונגוליה ובמערבה, ובאותה מידה היא נקודה מרכזית, אך לא יחידה, להתארגנות לטיול במונגוליה ובכלל זה, תיאום טיולים עם ספקי שירות שונים, הארכת ויזה לשהייה במונגוליה מעבר ל- 30 יום, החלפת מט"ח לכסף מקומי, הצטיידות והשלמות בפריטים הדרושים לטיול בשוק השחור או בחנויות שבעיר והזמנת טיסות ליעדי טיולי המשך שונים, בהתאם לכל מטייל, דברים אליהם כתבתי בלינק שצוין בפסקה הקודמת, וכפי שמפורט בלינק למעלה.

בתמונה הבאה יש כיתוב במונגולית לגבי השוק השחור אותו יש להציג לנהג, בכדי שתגיעו אליו בביטחה.
שימו לב כי הכניסה לשוק השחור היא 50 טוגריג, אך מומלץ לפני הנסיעה לשוק להשאיר במלון/גסט האוס חפצים יקרי ערך וגם את הסכף לשים בכיס שמוחזק כל הזמן ביד שלכם, אחרת יש סיכוי טוב שתכויסו שם.
דרך אגב, גם במהלך טיול ברחובות הראשיים של אולן באטר, יש לשים לב ולהיזהר מכייסים, במיוחד חבורות הנעות מולכם, ונתקלים בכם ובכך יוצרים הסחה ואחד מהם מצליח במהלך כל זה להכניס יד לכיס, לתרמיל או לפאוצ'.

From UB & about mongolia

בעיר הבירה יש לא מעט יעדי ביקור ואתרים שלא כדאי לפספס, ולביקור בכל האתרים בעיר דרוש לא יותר מ- 3-4 ימים, אך היות ונדרשים ימים נוספים להתארגנות, אז בסה"כ צריך לתכנן בעיר זאת שהות של כשבוע במצטבר.
בתמונה שבהמשך תוכלו לראות את האתרים הללו מסומנים על מפת העיר.

From UB & about mongolia

הכיכר המרכזית סוח-באטר Sokhebaatar

כיכר זאת הנמצאת בלב העיר, והיא תשמש מבחינתי נקודת המוצא לתיאור ההגעה לכל אחד מהיעדים האחרים שיפורטו בהמשך.
הכיכר בנויה מרחבה ענקית שבמרכזה אנדרטא, הגובלת בצידה האחד- הדרומי, בכביש הראשי של אולן באטר- שד' השלום Peace avenue, מצדו השני- מצפון, בבניין הפרלמנט, ולידו פסלי ג'ינג'יס חאן ומצביאים אחרים של האומה המונגולית, בפאה השלישית- המזרחית רח' ih surgull, ישנו אולם התיאטרון ואולם הקונצרטים, ובפאה האחרונה- המערבית רח' suhbaatar, בניינים שונים ובכלל זה בניין הדואר המרכזי של העיר וכמובן שד' ג'ינג'יס חאן Chinggis khane avenue.

כאשר אתם מגיעים לראשונה לאולן באטר, רצוי מיד לגשת ולבדוק מהם המופעים שיש בתיאטרון ובאולם הקונצרטים ולבחור מה מתאים לכם, ואף לרכוש כרטיסים ולצפות באחד המופעים.
דרכי התקשורת עם האופירה בכדי לדעת מראש מה יש ואפילו להזמין מקומות הם-
www.opera-ballet.mn
opera-ballet@yahoo.com
טלפון 70110389
כניסה למופע אופירה עולה 8000 TG, ואני צפיתי במופע העוסק באגדה מקומית, ולמרות שלא הבנתי מילה ממה שאמרו, עדיין המופע היה יפה ומלהיב.

From UB & about mongolia

ותמונת תקרת האופירה

From UB & about mongolia

כמו כן מומלץ ללכת לשני המוזיאונים הנמצאים ליד הכיכר ברח' ג'ינג'יס חאן, מוזיאון הטבע natural history museum שהוקם בשנת 1924 ויש מעל 50,000 מוצגים והפתוח כל יום בשעות 09:00-16:30 למעט ימים ראשון ושני ועלות הכניסה 2500 טוגריג והמוזיאון להיסטוריה museum of national history  שהוקם בשנת 1956 ויש בו 40 אולמות תצוגה והפתוח בימים שני-רביעי 10:00-16:00 ובימים חמישי-ראשון 10:00-14:00 ועלות הכניסה 2500 טוגריג, ולשלבם בסיור שלכם בעיר. לי לצערי בגלל לוח זמנים לא יצא לבקר בהם, אך מחבר שלי שכן ביקר, למדתי כי פיספסתי, אז שזה לא יקרה לכם.
בתוך הכיכר תמצאו לא מעט ציירים המוכרים ציורי מים או שמן, שבהם מוטיבים מונגוליים, ושווה לקנות כאלו כמתנות, אך זכרו להתמקח.

מפת הכיכר ויתר האתרים שסביבה -
From UB & about mongolia

תמונת בניין הממשל בכיכר -

From UB & about mongolia

ארמון החורף של המלך the bogd khaan palace

עם תמשיכו בשד' ג'ינג'יס חאן דרומה ובהמשכו לרח' זייסאן Zaisan דרומה לגשר השלום, מרחק הליכה של 0.5-1 שעה, תגיעו מצד ימין לארמון החורף של המלך.
המקום אמנם לא מטופח, אך הוא יפה ויש סיבה טובה ללכת ולבקר במקום. הוא נבנה בין השנים 1889-1906 והוא היה ביתו של המלך האחרון javzan bamba hetagt ה-8.
המקום פתוח כל יום בין השעות 09:30-16:30 למעט ימי רביעי וחמישי. עלות הכניסה 2500 טוגריג לתייר. שימו לב שלא מאפשרים לצלם בתוך החדרים, אך זה אפשרי תמורת תשלום נוסף, אני בכל אופן צילמתי.
הסיור במקום עורך כשעתיים לפחות.

From UB & about mongolia

שירה גרונית

אם ממשיכים ברח' זייסאן עוד דרומה כרבע שעה, מגיעים לגשר על נהר החוצה את עיר הבירה. מעט לפני הגשר יש כביש מצד שמאל הנקרא חורו khoroo, נכנסים אליו ויורדים בו מספר דקות עד שהוא מתחיל להתעקל ימינה וממש בעיקול מצד שמאל יש שער כניסה למרכז תרבות. ממש אחרי הכניסה למרכז פונים שמאלה עד למבנה שבו מתקיימות הופעות ובין השאר של שירה גרונית הנקרא tumen ekh.
עלות הכניסה למופע של שירה גרונית עולה 12000 TG, הוא עורך כשעה וחצי והמופע מתקיים ב-
 mongolian national song & dance ensemble
the national recreation center
1st khoroo, sukhbaatar district
ulaanbaatar, mongolia
976-11-322238, 976-99181113, 976-96650711

בסרטון זה תוכלו לקבל דוגמית מהמופע-



הבודהא הענק Statue of Budda

מהשירה הגרונית חוזרים לרח' הראשי וממשיכים עוד דרומה, חוצים את הנחל, וכבר בחצייה ניתן לראות כתובית מונגולת על ההר שממול, הכוללת גם דמויות מונגוליות.

From UB & about mongolia

From UB & about mongolia

ממשיכים עוד כרבע שעה דרומה ומצד שמאל רואים את הפסל הענקי של הבודהא. עולים אליו ומטיילים במקום עד כשעה.

From UB & about mongolia


האנדרטה של הצבא הרוסי Soviet Army Monument

בסמוך לבודהא הגדול נמצאת גבעה גבוהה, אליה מובילים מדרגות רבות, ועליו נמצאת אנדרטה של הצבא הרוסי.

From UB & about mongolia

ובסרטון הבא תוכלו לראות את פנים האנדרטא בצורה היקפית-




האנדרטה כשלעצמה יפה ומרשימה, אך לדעתי מה שיותר מעניין הוא הנוף על כל עיר הבירה הנשקף מהמקום, אותה תוכלו לראות סרטון הבא מבט פנורמי על עיר הבירה, כולל הבודהא הענק שעליה כתבתי בפסקה הקודמת, וכך גם תוכלו להתרשם מגובהה של האנדרטה.

סרטון


את כל האתרים הללו, עד כאן ולא כולל את המוזיאונים שליד הכיכר, ניתן לדעתי לבצע ביום אחד ארוך.
את שאר האתרים כולל המוזיאונים, ניתן לראותם בעוד יום עד יומיים.

אזור המקדשים הנקרא gandantegchenling monastery

אזור המקדשים נמצא בכתובת center of mongolian buddhists ulaanbaatar 38, והוא נבנה במחצית המאה ה- 19 וכך נראה המתחם בתמונת לויין-

From UB & about mongolia

בתמונה הבאה תוכלו לראות את המתחם וכל האתרים שבו-

From UB & about mongolia

ומידע עליו תוכלו לראות בלינק הבא- www.gandan.mn, או בתמונות הבאות -

From UB & about mongolia

From UB & about mongolia

למקום ניתן להגיע מהכיכר המרכזית, ע"י הליכה מערבה לאורך שד' השלום, הליכה של עד שעה, ואז לפנות ימינה בצומת גדולה לרח' zanabazar,  ואז ממשיכים בשדרות אלו, עד למתחם.
גם לאורך השדרות הללו ישנם לא מעט מקדשים קטנים יותר ושווה לבקר ברובם, ולכן עבור כל הקומפלקס הזה, שווה לתכנן לפחות חצי יום.
במקדש המרכזי ישנו פסל בודהא ענק, וגם כאן לא מאפשרים לצלם, אלה אם כן תשלמו על כך מראש.

From UB & about mongolia

מנזר חויג'ין לאמה choijin lama

מקדש זה נבנה בין השנים 1904-1908 ואני לצערי לא ביקרתי בו.

חגיגות הנדאם Nadam festival

את חגיגות הנדאם ניתן לראות בכל רחבי מונגוליה. עדיף לראותם בערים המרכזיות שבפריפריה, ואני למשל ראיתי אותם בעיר הנקראת צצרלג.
על חגיגות אלו והכל התחרויות ניתן לקרוא בלינק הבא- http://www.seekingtheworld.com/2010/11/6.html

אך למי שרוצה יכול לעשות זאת גם באולן-באטר במופע המתקיים באצטדיון המרכזי, המסומן במפת האתרים שלמעלה, הנמצא דרומית לכיכר, בדרך לאתרים שצוינו קודם, אך יש בכך מגרעות הרשומים בכתבה שבלינק הנ"ל.
עבור אירוע זה צריך להקדיש יום שלם נוסף.

מסעדות ומקומות בילוי וקניות נוספים

קניונים וקניות
הקניון המרכזי והמפורסם ביותר הוא קניון state depatment שהוא קניון בין  5 קומות שיש בו כמעט הכל. אני קניתי שם בין השאר מפת דרכים טובה של מונגוליה.
הקניון נמצא ממערב לכיכר, לאורך שד' השלום, בין הגסט-האוסים חונגור וגולדן גובי. מבניין הדואר הולכים לאורך שד' השלום עד הרחוב השני ובפינת רח' baruun selbe נמצא הקניון.
מסביב לקניון ישנם לא מעט מסעדות ומקומות בילוי.

עם מחפשים מקום נוסף לקניות שיש שם גם אפשרות להמרת כסף, פשוט חוזרים צומת אחת לכיוון הכיכר, וממש בפינה המזרחית של רח' baga toyruu יש בניין בין 2 קומות הנקרא קניון הפרחים, שבקומה השנייה יש אפשרות להחלפת כסף ובכל שאר הבניין יש דוכני מכירה וחנויות שונות.

מקום נוסף לרכישת ציוד לטיולים ניתן למצוא בחנות למטיילים הנמצאת חצי ימינה ממול לבניין הדואר שליד הכיכר, שבה הציוד אמנם יותר יקר, אבל מקורי.
חנות נוספת לציוד כזה, אך לא מקורי, יש מול הקניון מצדו המזרחי של רח' baruun selbe, בדרך לגולדן גובי.

למי שמבקש לקנות סים מקומי צריך להמשיך ברח' baruun selbe ואחרי 10 דקות הליכה מצד שמאל יראה בניין משרדים הנקרא tedy center ובו משרדי חברת סוללר הנקראת mobi com המוכרת סים מקומי במחירים של 3000- 11000 טוגריג, כאשר בזמן שאני הייתי במונגוליה מחיר דקת שיחה לנייד עלתה 379 טוגריג, לטלפון נייח 350 טוגריג, sms לכל היעדים 129 טוגריג, שיחה בתוך הרשת של מובי קום 70 טוגריג ולרשת אחרת 100 טוגריג. יש עוד 3 חברות סלולר אחרות, אך מובי קום היא הגדולה מכולן ולכן פריסתה ברחבי מונגוליה היא טובה יותר.

מסעדות
בכל רחבי העיר ישנן מסעדות רבות ומגוונות מבחינת התפריט וטווח המחירים.
אני יצביע על 2 מסעדות שביקרתי בהם בגלל יחודן.

האחת היא מסעדת אלטאי Altai-
הנמצאת ברח' seoul שאליה ניתן להגיע מהקניון עליו כתבתי קודם, מפתח הקניון הולכים ישר דרומה בשד' tserendorl עד לצומת הקרובה, שם פונים ימינה ונמצאים ברח' של המסעדה, ואחרי מספר בתים מימין נמצאת המסעדה.
יתרונה בכך שתמורת מחיר קבוע ניתן לאכול "כפי יכולתך", וכל סועד בוחר מתוך מגוון ענק של בשרים וירקות, ואת מה שהוא נותן להכנה ובתום ההכנה לאכול.

השנייה היא מסעדת ikh mongol
הנמצאת ברח' seoul שאליה ניתן להגיע כמו שתיארתי קודם דרך שד' tserendorl ואז פונים שמאלה והולכים צומת אחד עד לרח' usny ושם פונים ימינה וממשיכים עד המסעדה.
רצוי במקרה זה להזמין מקום מראש כי לא תמיד יש מקום.
יתרונה של מסעדה זו שהיא משלבת במהלך הארוחה גם הופעה חיה של שירים מונגולים, ולכן צריך לברר במהלך ההזמנה מתי ההופעה מתקיימת ולהזמין מקום לשעת ההופעה.

במהלך הטיול בעיר פגשתי בבחור אירני שיש לו מסעדה מזרחית בעיר שאמר שכל המלחמות בין אנשים היא בגלל פוליטיקאים ואילו הדבר היה תלוי באנשים לא הייתה בעיה בים אירן לישראל, ואפילו הוא הזמין אותי לאכול במסעדה, אך לא יצא לי, אבל אני רושם כאן את פרטי המסעדה למי שמעוניין-
שם המסעדה- arab kabab cafe
כתובתה- chigeltei district, baruun 4 zam, 200 metres from elba shop
טלפון- 99830093

הופעות

מקום נוסף להופעות בסגנון מונגולי, יש אפשרות לראות בקצה שד' tserendorl עליו כתבתי קודם, שם ממשיכים ממש ממול וקצת ימינה, ורואים בניין עם גג עגול שהוא למעשה מקום לאירועים.
ההופעה נקראת the mongolian national folk song and dance ensenble.



הכותב יוסי לוי joseph levy הינו מומחה לאיסלנד iceland, המלווה קבוצות בנהיגה עצמית בלבד, והמתכנן מסלולי טיול לפי מידת המטייל,והמשמש כמומחה באתר http://www.gotravel.co.il/.
לפניות לכותב shark4162@gmail.com
© Copyright to seekingtheworld.com זכויות יוצרים לאתר

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

thank for reading my blogge, hopfuly that you enjoyed it. תודה על קריאת הבלוג שלי ואני תקווה שנהנית ממנו.
יוסי לוי joseph levy