25 אוגוסט, 2009

איסלנד-חוויות תרמיות, זוהר צפוני, קשתות, שקיעות, צמחייה ובעלי חיים

איסלנד 2003 
איסלנד-חוויות תרמיות, זוהר צפוני, קשתות, שקיעות, צמחייה ובעלי חיים
לכתבה הקודמת על קרחונים ומערות קרח כנס  ללינק הבא.

גייזרים
גייזרים הן תופעת טבע ידועה, שבהם מים מותזים לגובה רב עקב לחץ תרמי הפועל מתחתיהם.
גייזר הוא התפרצות הידרו-תרמית (מים וקיטור) של אנרגיה העצורה במעמקי האדמה.
השם גייזר נגזר מאיסלנדית ופירוש המילה לנבוע או להתפרץ.
ללמוד אליהם תוכלו באתר הבא.


מתוך יוטיוב-הועלה ע"י Brian Davis

אתר גייזר Geysir באיסלנד
לאתר האינטרנט של המקום כנס ללינק הבא.
מעט אנשים יודעים כי באזור זה יש קרוב לכמה עשרות פתחים, ושיש בחלק מהם רק תופעות של יציאת אדים ובעבוע של מים, וכי לא כולם פעילים.
מפה שלמה של האתר -

חלק משמות הגייזרים
Fata = The Bucket a geyser, is more or less inactive today.

Haihver = “The High Hot Spring”, the highest in the Geysir area.

Seyðirinn = Meaning “The Boiler”, is now dormant unless treated with soap.

Stjarna = The Star, formed in 1896, but soon disappeared.

Blesi = Blazer, due to the “blaze” dividing the hot (clear) and the warm (blue) part.

מידע על כל הגייזרים תוכלו לקרוא בלינק הבא- 
https://www.extremeiceland.is/en/information/about-iceland/geysir-geothermal-field

הגייזר סטרוקר STROKKUR GEYSIR
הגייזר הידוע של איסלנד, הנמצא בדרך משמורת פינגווילר לכיוון מזרח לרמה המרכזית, שפירוש שמו "מחבצת החלב" - Strokkur = “The Churn” due to its shape.
בסרט הבא תראו אותו בפעולה-


מתוך יוטיוב- הועלה ע"י William Burnett

בסרטון הבא שצולם ע"י הכותב בשנת 2014, תוכלו לראות את גובה המים כאשר הם יוצאים-



ליד אברא-גרדי HVERAGERDI - עיר הפרחים
קיים גייזר פחות ידוע ומוכר, גייזר זה הנמצא ביציאה הצפונית של עיר הפרחים ושאני כינינו אותו כגייזר עצבני, אך שמו האמיתי הוא ליטלי Litli, וכיניתי אותו כך בגלל הדרך שבה הוא מתפרץ, בפולסים, פעם ראשוני עמוד מים גבוהה ואחריו מספר התפרצויות קטנות ונמוכות יותר. לגייזר ניתן להגיע דרך העיירה, חוצים אותה, ביציאה ישנו פארק לאורך הנחל, ואחרי כ- 2-3 ק"מ פונים ימינה ומגיעים לגייזר.
דרך אגב, בעיר זאת יש חממות רבות הפועלות על האנרגיה התרמית הטבעית, ומגדלים בחממות מגוון גדול של פרחים וגם ירקות.
מצורפת מפה ובה פירוט כיצד להגיע לגייזר -


וכך נראה הגייזר כפי שצולם על ידי בעת ההתפרצות-


גייזר הבוץ
בחודש יולי 2003 החל להתפרץ גייזר חדש הנקרא גייזר הבוץ, על שום שההתפרצות כוללת בוץ, והוא נמצא בקרלינ-ג'ר-ג'ול KERLINGARFJOLL לאורך אחד המסלולים ברמה המרכזית,  מדרום מערב לקרחון אופס-ג'וקול HOFSJOKULL.

נחלים מעשנים
אגם פינג-ואלאבט PINGVALLAVATN ושמורת פינג-ווילאר 
בדרך לאגם פינג-ואלאבט מכיוון דרום מערב בכביש מס' 431 ובהתחברות לכביש 360 יתגלה לכם מראה מרהיב של נחל שלם המעשן, גם בימים גשומים, ובסופו ישנו אגמון קטן שגם הוא מעלה עשן.


כמו כן במהלך הסיור בשמורת פינג-ווילר הנמצא בחלקו הצפון מערבי של האגם, גם שם תוכלו לחזות בנחלים מעשנים.

אתר בייל-דרטונגו-וור DEILDARTUNGUHVER 
באתר זה הנמצא במערב האי אפשר לראות נחל מעשן נוסף, למקום זה אפשר להגיע בנסיעה בכביש 519 המתפצל מכביש 1 צפונית לעיירה בור-גארנס BORGARNES.
באותו מקום ניתן לראות גם מים הזורמים מתוך הסלע ויוצאים בטמפרטורה של 100 מעלות צלסיוס.  גם במקום זה משתמשים באנרגיה התרמית לגידולים חקלאיים.


גפרית רותחת
ממזרח לאגם מיבאט ובמרחק של כ- 5 ק"מ מהעיר רייקי-אאוד REYKIAHUD, נמצא אתר הנקרא ג'ארו-דד-סולר JARODADSHOLAR בו תחזו בגפרית מבעבעת ממש מתחת לרגליים שלכם. מחזה מרהיב שאסור לפספס אותו. למעט ריח הביצים הסרוחות שקיים במקום כתוצאה מהפעילות הוולקנית והחומרים והמינרלים שיש בבורות אלו.


בסרטון הבא שצולם על ידי תוכלו לראות את הבעבוע מקרוב-


ובסרטון הבא תוכלו לראות אדי  מים חמים מאוד היוצאים בלחץ מבטן האדמה-


זוהר צפוני, שקיעות וקשתות בענן
שקיעות יפות- ניתן לראות ברחבי האי, ואני את השקיעה היפה ביותר ראיתי מדרום לאגם מיבאט בחווה הנקראת סטונג STONG בא שהייתי באותו לילה, תסתכלו ותתרשמו בעצמכם.




אך גם בקניון ליד מפל גודה-פוס Godafoss ניתן לראות שקיעות יפות.


קשתות צבעוניות- למעשה אפשר לראות בכל מקום, בכל שעות היום ובכל פעם שיש תנאים מתאימים של אור ורסיסי מים. מוצגת לכם סרטון וגלריה של תמונות כאלו.



   
   סרטון שצולם במפל דטיפוס Dedifoss בשנת 2014
                                 

זוהר צפוני- ניתן לראות רק בחודשים ספטמבר-אפריל. אז אלו שיטיילו בתקופה זו, ותהיה להם ההזדמנות להיות באזור הצפוני של האי או בסביבות העיר אקוריירי AKUREYRI או באי גרימסי GRIMSEY ייתכן ויוכלו לחזות בזוהר הצפוני. למי שמעוניין יכול ללמוד על כך באתר הבא.


מתוך יוטיוב- הועלה ע"י Tor Even Mathisen


מתוך יוטיוב- הועלה ע"י Maciej Winiarczyk

צמחייה ובעלי חיים
אופי הקרקע בחלקים ניכרים מהאי משפיע למעשה גם על הצמחייה שבו, שהיא ברובה צמחייה נמוכה, ועצים שאינם גבוהים במיוחד ניתן למצוא במספר מועט מאוד של אתרים, שהם בד"כ עמקים או קרקע עשירה שנוצרה מסחף או התפרקות סלעי הלבה.


מספר מקומות שניתן לראות בהם צמחייה גבוהה ועצים הם לדוגמא :- סביב אגם מיבט MYVATN סביב אגם lagarfljot ובשמורת טיוד-גר-דור PJODGARDUR.
תוכלו ללמוד עוד בנושא, בכתבה אחרת שלי בלינק הבא.

לאקלים באי, לאופי פני השטח ולאופי הצמחייה יש השפעה על סוג בעלי החיים שאפשר או ניתן למצוא על פני האי ומידת התאמתם לסביבה,וגם עליהם ניתן ללמוד באתר שצוין למעלה.
בעלי החיים הקרקעיים הנפוצים באי הם הסוסים האיסלנדים, אחריהם הכבשים והפרות.





אך כמובן שיש מגוון אדיר של עופות שונים שקצרה כאן היריעה מלפרט את כולם, שניתן לראות אותם מקננות במקומות שונים או שטות באגמים. המוכר מכולם הוא הפפין, ציפור איסלנדית שאינה יודעת לעוף למרחקים והמקור שלה צבעוני. ציפור זו שימשה את המטבח האיסלנדי ואת תעשיית התכשיטים עד שנת 2010 לערך וממועד זה היא אסורה לצייד, אלה בהיתר בלבד.





אך לא צריך לשכוח גם את בעלי החיים הימיים, וגם אותם ניתן לראות- לווייתנים ע"י הפלגה בסירות במקומות שונים באי, וכלבי ים לאורך חופי האי, במקומות שונים.




קצרה היריעה מלפרט את כל המידע והידע שיש לכותב מאמר לגבי איסלנד, ולכן אני אסיים כאן, וכל מי שרוצה לפנות אלי מוזמן.

לכל התמונות
iceland- termal phenomenon                                                                                   iceland- sonset & rainbow










לכתבה הבאה בסדרה זו כנס ללינק הבא- .............



הכותב יוסי לוי joseph levy הינו מומחה לאיסלנד iceland, המלווה קבוצות בנהיגה עצמית בלבד, והמתכנן מסלולי טיול לפי מידת המטייל.

לפניות לכותב shark4162@gmail.com
© Copyright to seekingtheworld.com זכויות יוצרים לאתר

19 אוגוסט, 2009

איסלנד- קרחונים ומערת קרח Iceland- glaciers, glaciers Lake and Ice Caves

לכתבה הקודמת של מידע כללי על איסלנד, כאי של תופעות טבע, עבור ללינק הבא-
http://www.seekingtheworld.com/2009/01/blog-post.html

אם לא ידעתם באיסלנד כ- 15 קרחונים שונים הפזורים על פני האי, המעניינים שבתוכם כוללים אתרי טיול או פעילויות מעניינות אחרות, אני אפרט כאן רק שלושה קרחונים והזכיר עוד כמה.

קרחון וטנא-יוקול VATNAJOKUL

הקרחון הגדול מכולם על כל שלוחותיו, נמצא באזור הדרומי של הרמה וגובל בדרומו עם האזור המערבי, שטחו כ- 8,400 קמ"ר ועומקו המרבי כ- 1000 מטר. החל משנות השמונים קרחון זה נמצא בנסיגה, נסיגה של כ- 1/2 מטר בשנה, עקב תופעות טבע שונות ובכללם פעולות וולקניות והתחממות כדור הארץ, והביטוי לכך הוא בסדקים ובקיעים גדולים בקרחון שמי שיעשה סיור ע"ג הקרחון בג'יפ מיוחד או בחתולי שלג ייחשף להם, כמו כן בהמסה מוגברת של הקרחון שיוצר את ימת הקרחונים יוקול-סרלון JOKULSARLON. מצידו הדרום מערבי של הקרחון נמצאת שמורת סקפ-טאפל SKAFTAFEL שמגיעים אליה מכביש 1 וממנו פניה לכביש 998 מרחק נסיעה של כ- 10 דקות. שמורה זו היא למעשה קניון ושלוחה של הקרחון שניתן לראות בה צמחייה מגוונת ומפלים, ההליכה בשמורה היא נוחה מאוד ולפי מידת העניין יש לקחת בחשבון שהסיור נמשך לפחות – 4 שעות. למתכננים ללון במקום ללא הזמנה מוקדמת של מקומות לינה יש לקחת בחשבון כי בחג "הבנקים" המתקיים בשבוע הראשון של חודש אוגוסט, שהוא היה במקור חופשה של עובדי המדינה והפך אם השנים לחופשה השנתית של כל האי, סביר להניח כי לא יהיה ניתן למצוא מקומות לינה, במקום או בסביבה הקרובה, אך אפשר לישון בחניון הממוקם במקום, שגם הוא מלא בעונה זו, בשקי שינה בחוץ או ברכב.

ימת הקרחונים יוקול-סרלון JOKULSARLON

נמצאת מדרום לקרחון בשפכו של נחל היוקול-סה JOKULSA .למגיעים לימה מכיוון מערב, הנסיעה עורכת כשעה משמורת הסקפ-טאפל SKAFTAFEL ולפני מעבר הגשר שמעל הנחל, מומלץ לרדת מהכביש שמאלה ולהגיע עד הסוללה העוטפת את הימה ולצפות בקרחונים מקרוב. המראה ממש מדהים ומעורר השתהות במיוחד בפעם הראשונה בגלל הצבעים המשתקפים בקרחונים. המלצתי לכם היא גם ללכת רגלית לאורך גדות הימה, במיוחד אם מזג האוויר יפה והראות טובה.

From iceland- glacier, ice lake& cave
From iceland- glacier, ice lake& cave

ההליכה הרגלית עדיפה לדעתי על השייט ברכב האמפיבי בין הקרחונים, והסיבות לכך הם כי ראשית רואים את הקרחונים מקרוב יותר ושנית הרכב האמפיבי מוגבל מאוד בהתקרבות לקרחונים עקב בעיות בטיחות, הנובעות מהאפשרות שקרחון שנמס יכול להתהפך על צידו, והיות 2/3 שלו נמצאים מתחת למים הוא עשוי להפוך גם את הסירה.

From iceland- glacier, ice lake& cave
From iceland- glacier, ice lake& cave

מומלץ גם ללכת לאורך הנחל ע"ג הסוללה שבצידיו עד לשפך שלו לים, ובתוך כך להסתכל על רסיסי קרחונים שנמסים הנראים כמו קריסטלים.למבקשים לצלם או לערוך סיור אל תתמהמהו, היות וללא הודעה מוקדמת, יכולים לרדת ערפילים על הימה ובתוך מספר דקות הראות תהיה גבולית. סיור סביב הימה ולאורך הנחל לוקח כ-2 שעות ושיט אורך עוד כשעה.

From iceland- glacier, ice lake& cave

שלוחת הקרחון הגדול הנקראת סקאלאפל-יוקול SKALAFELLSJOKUL

אחרי נסיעה של כ- 40 דקות מזרחה מימת הקרחונים לאורך כביש 1 פונים לדרך F985 העולה לשלוחת קרחון זה, שם נמצאת חברה המבצעת סיורי ג'יפים על הקרחון, או מאפשר השכרת חתולי שלג לרכיבה על הקרחון בלווי מדריך. השתדלו לא לצאת לרכיבה כזו עם קבוצה גדולה שהגיע למקום, המתינו מעט ובתנאי שיש לפחות 2 זוגות הם יוצאים לקרחון ואז מרגישים כאילו נמצאים בטיול אישי ואפשר להימנע מעיכובים הנגרמים ע"י קבוצה גדולה או נהגים פחדנים. מה שחשוב על תחששו ממזג אויר ערפילי או גשם היות ומקבלים במקום חליפות חמות ואפשר ליהנות באותה מידה גם במזג אויר כזה. בנסיעה ע"ג הקרחון תוכלו לראות את ההפשרה המוגברת והבקיעים שנוצרים בקרחון.

From iceland- glacier, ice lake& cave

שימו לב למי שאין ברשותו רכב 4X4, שיש לעבור לפחות מעבר נחל אחד ללא גשר עד לאתר, אך בכניסה לדרך המובילה להר אפשר לעצור ולהמתין להסעה מסודרת למעלה, או אפילו לצלצל ולבקש שיבואו לאסוף אתכם. כניסה, סיור ויציאה לוקחים כ- 4 שעות.

מערת קרח קוורק-יוקול KVERKJOKUL

נמצאת מצידו השני של הקרחון הגדול וניתן להגיע אליה רק מכיוון צפון, מכביש 88F או כביש 905F שמובילים לכיוון אסקיה ASKJA ובהמשך נוסעים לאורך כביש 902F עד למרגלות הקרחון. ההגעה לכאן מחייבת רכב 4X4. מערה זו נוצרה עקב המסת הקרחון כתוצאה מפעילות תרמית, ולכן אין לה צורה קבועה והיא משתנה חדשות לבקרים, כניסה אליה אפשרית בכל עת אך צריך להיות זהירים, ורצוי להצטייד בפנס, אולם מהרגע שאתם בפנים המראה פשוט נפלא, ביום שהיינו במקום גוש קרח נשבר וחסם את חלק מהפתח.

From iceland- glacier, ice lake& cave

קרחון לנג-יוקול LANGJOKUL

הוא הקרחון השני בגודלו באי ונמצא בחלקה המערבי של הרמה המרכזית וגובל במערבו עם האזור המערבי, שטחו כ- 953 קמ"ר, צידו המערבי של הקרחון גובל עם הבקע הטקטוני המחבר את הלוח הטקטוני האירופי והאמריקאי החוצה את האי מדרום לצפון לאורך עמק קל-די-דא-לור KALDIDALUR שעובר אף הוא בין שני קרחונים קטנים קרחון אוק OK וקרחון טוריס-יוקול PORISJOKUL. יחודו של קרחון זה הוא כאמור בקרבתו לבקע הטקטוני של הלוחות האירופי והאמריקאי, שמשפיעים עליו ביחד עם תופעת ההתחממות של כדור הארץ, בכך שהם יוצרים בו בקיעים עמוקים מאוד ורחבים מאוד, עד מטר רוחב, ובכדי לראותם יש צורך לעלות על חלקו הצפוני של שלוחת הקרחון הנקראת גייט-לנדס-יוקול GEITLANDSJOKUL והדרך לשם מצפון מדרך 1 היא פניה לכביש 50, בהמשכו לכביש 518, אח"כ לכביש 550F ולבסוף לכביש 551, למעוניינים להגיע מדרום צריכים מכביש 1 לפנות לכביש 36, בהמשכו לכביש 52, ואח"כ לכביש 550F ובסוף לכביש 551. בסוף הדרך ישנה חברה המבצעת נהיגה בקרחון ע"ג מזחלות כלבים, חוויה שאסור לפספס ובכל מזג אויר, וזהו המקום היחידי באיסלנד שבו מתקיימת פעילות כזו. הכלבים הם כלבים פינים המורגלים לטמפרטורות של מינוס 15 מעלות צלסיוס ונהוגות ע"י איסלנדיות צעירות ויפות. בכדי להגיע למיקום המזחלות והכלבים נוסעים ברכב מיוחד עד למרכזו של הקרחון במשך כ-40 דקות ותוך כדי הנסיעה ניתן לראות את הבקיעים הרבים ואת ההפשרה המוגברת ע"ג הקרחון.
שימו לב לעיתים בסוף הקיץ מועברת נקודת המוצא של פעילות המזחלות לצידו השני של הקרחון ולכן רצוי לבדוק את הדבר באתר החברה http://www.activity.is/ כמו בכל קרחון, גם כאן ניתן לבצע נסיעה בחתולי שלג, אך עקב מספרם הרב של הבקיעים ועומקם רצוי לשקול פעמיים. כניסה לאתר מהכביש, נסיעה על הקרחון, נסיעה במזחלות ויציאה נמשכת כ- 5 שעות.

From iceland- glacier, ice lake& cave

קרחון סנא-פלס-יוקול SNAEFELLSJOKUL

קרחון זה הנמצא בחצי האי סנא-פלס-נס SNAEFELLSNES באזור המערבי, מגיעים אליו מכיוון מזרח לאורך כביש 54 אחרי ביקור בפיורדים המערביים, ולחצי אי אפשר להגיע ברכב או במעבורת דרך מפרץ בריי-אופ-ג'ורור BREIOAFJOROUR. קרחון זה הוא אחד מהקרחונים הקטנים, אך פרסומו בא לו מהר הגעש הממוקם במרכזו המתנשא לגובה 1446 מטר, ובהיותו המקור לסיפורו של ז'ול וורן המסע לבטן האדמה, גם מיקומו של הקרחון בתוך חצי האי שהוא יפה כשלעצמו יוצר כדאיות ללכת ולראותו. לקרחון זה מספר דרכים המאפשרים להגיע אליו גבוהה ככל האפשר, ועל הקרחון ניתן כמובן להשכיר חתולי שלג לנהיגה עליו. הדרכים לעלות לקרחון הם:- מכיוון צפון לאורך כביש 570F היוצא מכביש 54 ליד העיירה אולפס-ויק OLAFSVIK או מדרום על אותה דרך בסמוך לעיירה ואתר הקמפינג סנפאל SNAEFELL ובמחצית הדרך הזו פונים מערבה בדרך לא ממוספרת לכיוון הפסגה.

לכלל התמונות העוסקות בנושא זה ראו כאן:-

הכתבה הבאה בסדרה היא על חוויות טרמיות ברחבי האי, זוהר צפוני, קשתות, שקיעות, צמחיה ובעלי חיים, אותה תוכלו לראות בלינק הבא- לחצו כאן.


הכותב יוסי לוי joseph levy הינו מומחה לאיסלנד iceland, המלווה קבוצות בנהיגה עצמית בלבד, והמתכנן מסלולי טיול לפי מידת המטייל.

לפניות לכותב shark4162@gmail.com
© Copyright to seekingtheworld.com זכויות יוצרים לאתר

18 אוגוסט, 2009

אי של תופעות טבע- מבוא Iceland-an island of natural phenomena

מבוא
למי שאינו יודע איסלנד הוא אי הממוקם דרומית מזרחית לגרינלנד ומעט דרומית לחוג הארקטי, והוא נוצר למעשה כתוצאה מהתפרצות געשית ונחשב לאי הצעיר ביותר בין האיים והיבשות. האי הוא חלק מהרכס המרכז אוקיאני, ולמעשה עד היום שטחו של האי גדל כתוצאה מהפעילות הגעשית המתרחשת בו, והאי האחרון במרחב איסלנד שנוצר מפעילות געשית זו הוא האי סרטסי SURTSEY שנוצר בשנת 1963.
פעילות געשית זו בעבר ובהווה, יוצרים באי מגוון רחב של תופעות טבע יפהפיות שהעין אינה מתעייפות להסתכל בהם, וכמותם לא תמצאו בריכוז כזה ובכמות כזו בשום מקום אחר בעולם.
ניתן ללמוד על הפעילות הגעשית שהתקיימה ב-48 השעות האחרונות באיסלנד, זמן התמשכותם ומקום התרחשותם באתר הזה, ובחירה בצד שמאל רעידות אדמה בחלוקה בכל האי או באזור מסוים.
למי שאינו יודע בתאריך 21/3/2010 הייתה התפרצות געשית חזקה באיזור פורסמורק שיצרה הר חדש, סקירה מלאה על התפרצות זו ראה כתבה נפרדת.
על הפעילות הגיאו-טרמית של האי ניתן ללמוד מהסרטון הבא-



מגוון תופעות הטבע שתתקלו בהן באיסלנד, הם:- קרחונים, מפלים, גייזרים, מעיינות חמים, נחלים ואגמים עשנים, גפרית רותחת, לועי הר געש ריקים או כאלו שהתמלאו במים או בגפרית, שדות לבה, מערות לבה, מערות קרח, ימות קרחונים ועוד. חלק ניכר מתופעות אלו יפורטו בהמשך.
הסיבה שתופעות געשיות רבות כל כך מתרחשות באי זה, ושהן כמחצית התופעות המתרחשות בעולם כולו, נובעת מכך שקו השבר בין הלוח הטקטוני האירופאי והלוח הטקטוני האמריקאי נפגשים לאורך האי וחוצים אותו מצפון לדרום לאורך עמק קלדידלור KALDIDALUR ובהמשך לאורך אגם ושמורת פינג-ווילר PJODGARDUR PINGVELLIR, וגם לאורך הרמה המרכזית, קו מקווקו זה מסומן במפה שבהמשך בכחול כאשר לידו שני צדי הקו החיבור של הלוחות לאורך האי.

From תמונות לכתבות איסלנד

מצ"ב סרטון נוסף המסביר את התופעה הזאת בצורה מדעית ומוחשית -



רוצה לדעת עוד על המקום, לחץ על הלינק המצורף וראה מצגת של אחרים:- https://docs.google.com/present/edit?id=0AQhzCVcTFxmsZGRqM3BzandfMTkzYzdkamp4ZHI&hl=iw


מפת החלוקה לאזורים
חשוב להכיר את חלוקת איסלנד iceland לאזורים גיאוגרפיים. האי מחולק ל-8 אזורים שונים כמפורט במפה, ללא עיר הבירה רייקיאויקREYKJAVIK וכל האזורים הללו מחוברים ביניהם בכביש טבעתי הנקרא כביש מס' 1, ממנו מסתעפים כבישים נוספים המובילים אתכם עד לאתר המבוקש, וזאת הסיבה שנדרשת מפה מפורטת, הכוללת גם סימון מעברי מים ללא גשרים המסומנים ב- V בתוך עיגול, שהמטייל ייתכן ויידרש לעבור בהם בכדי להגיע לאתר המבוקש.
מצורפת בזאת מפה המפרטת את חלוקת האי לאזורים.
From תמונות לכתבות איסלנד
From תמונות לכתבות איסלנד

הדרך המומלצת לבקר באיסלנד iceland
ככלל, אפשר לעשות את הטיול באי בנסיעה מרייקיאקויק REYKJAVIK עם כיוון השעון או נגד כיוון השעון לאורך כביש 1.
כאשר לאלו שמטיילים ללא מסלול יומי מוגדר ומוקצב בזמן, מומלץ לנסוע נגד כיוון השעון, היות ואם הזמן שהוקדש לטיולים עד למיבט MYVATN, הנמצאת בצפון מזרח האי, חורג מהזמן שתוכנן, אזי ניתן לקצר את המשך הדרך ע"י שימוש בכבישי האורך היורדים מהצפון לדרום מאזור אקוריירי AKUREYRI דרכים מס' 842 ו- F821 ובהמשכם F26 וזאת כמובן בתנאי שאתם נוהגים בג'יפ 4X4, או מאזור בלונדוס BLONDUOS בדרכים 732 ובהמשכו F35 ולוותר בכך על הפיורדים המערביים ועל האזור המערבי.

העונה המומלצת לטיול באיסלנד
מיקומו הגיאוגרפי של האי, הקירבה לחוג הארקטי, מכתיב כמובן את מועדי הטיול האפשריים לאי, לאלו שאינם מעוניינים בתיירות חורף, וכמו כן את מספר השעות אפשר לנצל מדי יום לטיול.
הקיץ באופן רשמי מתחיל באיסלנד ב- 21 לאפריל והוא נחגג בחגיגות אופייניות לאי במועד זה, אך בפועל במועד זה דרכים רבות עדיין חסומות בשלגים ובקרח, בעיקר הדרכים של פנים הארץ, וזאת עד לחודש יוני.
הקיץ מסתיים באופן רשמי בסוף אוגוסט.
מידע על מצב הדרכים והוראות נהיגה בכל עת (בעיקר טוב לחורף) ניתן למצוא בהמשך. לצורך בירור על מצב דרכים מדי יום, במהלך הטיול אפשר להתקשר ל- 1777, או להיכנס לאתר זה, ומספר חירום לדיווח בכל מצב הוא 112. 
עונת הטיולים, לטיול קיץ, היא למעשה מסוף מאי ועד סוף אוגוסט בכל שנה, אך יש לקחת בחשבון שבמועדים אלו חלים גם חלק מהחופשות של תושבי האי שיכולים להשפיע על המטיילים התיירים בשני אופנים, האחד לפגוש באתרים קצת יותר אנשים, אך למרות זאת עדיין להרגיש שכאילו מטיילים לבד, והשני שיהיו בעיות באיתור מקומות לינה, ולשם כך יש להיערך לאפשרויות לינה בקמפינג או בבקתות הרים מותנה באופי ההתארגנות לטיול.
היות ובתקופה זו של השנה החשיכה יורדת לקראת השעה 11 בלילה, וגם אז אין למעשה חושך גמור אלא מצב כמו בין הערביים אצלנו בארץ, שמשמעו שיש מספיק אור, לכן מומלץ, ניתן ורצוי לנצל שעות אור אלו להמשיך בטיול עד תומם, כך שגם בפרק זמן נתון אפשר יהיה לראות הרבה יותר אתרים.

חגים וחופשות
את מועדי החופשות והחגים באיסלנד ניתן לראות באתר
 http://uk.visiticeland.com/DiscoverIceland/AllEvents/

מזג האוויר
הטמפרטורות בקיץ עומדות על 14-18 מעלות צלזיוס, אך יש לקחת בחשבון כי מזג האוויר באיסלנד הפכפך, משמע שללא כל הודעה מוקדמת יכול לרדת גשם, יכול להיות אביך או ערפילי או יכולה להתפתח רוח חזקה, ולכן היערכות נכונה והכרת תופעות אלו יכולה לסייע בידכם לא לפספס אתרים או פעילויות שתכננתם לראות או לעשות. לתופעות אלו יש יתרון, כי הם בתנאים מסוימים יכולים לזמן לכם קשתות מרהיבות של שלל צבעים. אך עקב כל אלו יש להצטייד גם בפרטי לבוש מתאימים כפי שיובהר בהמשך. למעוניינים מצ"ב מידע און-ליין על מזג האוויר באיסלנד או לחצו גם כאן

לינה
אפשרויות הלינה באיסלנד הן רבות ומגוונות. ניתן כמובן לישון בבתי מלון, אכסניות, בתי נופש ואיגלו, בקתות הרים וגם בבתי חוות.
לאור ריבוי אפשרויות הלינה, מומלץ למטייל העצמאי לא להזמין לינה מראש לימי הטיול, למעט ללילה הראשון, ולהסתמך על לינות בחוות לאורך הדרך לפי המסלול שתוכנן, תוך ניצול שעות היום הארוכות, ובכל יום למצוא לינה בחווה אחרת.
אך בדרך זו יש סיכונים כפי שקרה לכותב מאמר זה, שלילה אחד הוא נאלץ ללון ברכב, בלילה אחר נאלץ ללון בבקתת הרים ובלילה שלישי נאלץ ללון בחדר המחשב של אכסניית נוער, אך גם בכך צריך למצות את החיובי והמיוחד.
מצב זה יכול לקרות בעיקר בעונה הבוערת בין תחילת יוני לסוף אוגוסט, ולכן מי שרוצה להזמין לינה מראש צריך לעשות זאת לא יאוחר מסוף ינואר בכל שנה, עבור אותה שנה.
חווית הלינה בחוות מזמנת מפגשים מעניינים אם האוכלוסייה המקומית בעלי החווה או מטיילים איסלנדים או תיירים אחרים מחו"ל, שמוסיפים ערך מוסף לטיול, ע"י לימוד על דרך חייהם, תרבותם ועוד. לכן אני ממליץ לבחור לינה בכל דרך שתבחרו, על פני בתי מלון, למרות שהם נוחים יותר.

From תמונות לכתבות איסלנד

אתר לאיתור לינה מראש מהארץ או תוך כדי הטיול, כולל מספרי טלפון ובחלוקה לפי אזורים גיאוגרפים המופיעים למעלה, או לפי סוג הלינה, מלונות, בתי חוות, אכסניות וכו' ניתן לראות באתר הבא:-
http://www.visiticeland.com/Accommodation/
ולאלו שנוסעים בקראוונים, כאן תמצאו את כל האתרים ומקומות הריקון של הפסולת.
ציוד
הציוד המומלץ והנחוץ לטיול זה ושלא נכתב בד"כ הוא: שק שינה, למקרים חריגים. מעילי גשם ארוכים, רצוי כמו מעילי דייגים, ויאפשר לכם לקיים את הטיול בכל מזג אויר.
טלפון סלולארי, להזמנת מקומות לינה תוך כדי הטיול, ברור מזג אוויר ומצב דרכים ולקשר אם הבית לשיתופם בחוויות. מפה דרכים מפורטת של לפחות 1:300,000 שניתן לרכוש בכל תחנת מידע באיסלנד, אך זאת בצמוד למפה של 1:750,000 לצורך התמצאות כללית.
כרטיסי אשראי בנוסף למזומנים, היות ובחלק ניכר מתחנות הדלק מחוץ לערים הגדולות, אפשר לתדלק רק באמצעותם.

From תמונות לכתבות איסלנד

הכנות לטיול 
מטייל העצמאי צריך להתחיל לתכנן אותו מספר חודשים לפני מועד הטיול, מומלץ לפחות 3-4 חודשים מראש, במיוחד לאלה שמטיילים לבד, במטרה שהזמן העומד לרשותכם ינוצל במלואו, ותוכלו לחוות את מירב החוויות האפשריות.
חלק מההכנות מחייב איסוף מידע ממטיילים שהיו במקום, מספרים, מאתרי אינטרנט, וארגון מידע זה לפי אופי הטיול שתכננו ולפי ציר המסלול, ובכלל זה הזמנת מקומות לינה מראש למי שמעוניין.
אפשר כמובן תמיד גם לפנות למומחה המכיר את האי  על בוריו (כמו כותב מאמר זה) והיכול להתאים לכם את הטיול לפי רצונותיכם, כושרכם הגופני, משך הזמן העומד לרשותכם, מאפיין דת וכו'.
לתכנון הטיול שלכם מצורף לינק ומפה לנוחיותכם- כנסו כאן
מחשבון המרת מטבע לצורך חישוב הוצאותיכם- כנסו ללינק הבא

רכב ונהיגה
אפשר כמובן לשכור רכב, שלא שזה לא מאוד זול, בלשון המעטה. רכב פרטי יעלה כמאה דולר ליום (נכון לשנת 2000), ואז תהיו מוגבלים כמעט רק לכביש הטבעתי המקיף את האי (כביש מספר 1) או רכב 4x4 שיאפשר לכם חופש תנועה גדול יותר, יעלה כמאתיים דולר ליום (המחירים כוללים גם תוספת עבור קילומטרז`הנדרשת בדרך-כלל בנוסף על המחיר היומי).
הדלק יעלה עוד כדולר ורבע לליטר (במחירי אוגוסט 2000). יש חברות המשכירות רכבים ישנים במחירים סבירים מעט יותר.
פרטים על החברות תוכלו למצוא במדריך לונלי פלנט (שוב, לא כדאי לסמוך על סוכן הנסיעות שלכם שימצא את העסקה הכי משתלמת עבורכם).
הנהיגה מחוץ לכביש המקיף כרוכה פעמים רבות בדרכים תלולות בשדות לבה ובחציית נהרות קרחוניים בעלי זרימה חזקה המוחקת את הדרכים. בנוסף לכך יש לזכור את מזג האוויר ההפכפך, במיוחד בהיילנד (Highland, פנים האי). המראה של אוטובוס מחלץ רכב תקוע מהנהר אינו נדיר.
להלן מספר לינקים חשובים בנושא:-
הנחיות נהיגה באיסלנד-
התראות לנהיגה בטוחה באיסלנד-
מצב הדרכים באיסלנד- 24/7 או בשיחה טלפונית ל- 354-522-1000+ בכל יום בין השעות 8:00–16:00


יש הרבה מטיילי אופניים באיסלנד, בעיקר בכביש ההיקפי, והם נעזרים לקטעים קשים (רוחות; גשם; דרכים בשדות לבה) גם באוטובוסים. זה לא התחום שלי, ולכן תצטרכו ללמוד עליו בלונלי פלנט או במקום אחר.
בהתחשב בכל הנ"ל, אפשר גם לתור את האי בתחבורה הציבורית. יש אמנם אוטובוסים בתדירות נמוכה מאוד, אבל הם מכסים את כל האי, את היקפו וגם דרכים רבות בפנים האי, כשהאוטובוס (לפעמים מיניבוס, לפעמים מיניבוס עם נגרר לתרמילים ולמזוודות) מותאם לתנאי השטח. כיוון שהתדירות באמת נמוכה (בדרך כלל אוטובוס אחד ביום בכל קו, ואפילו פחות), כדאי מאוד לתכנן את המסלול כבר בארץ לפי לוח האוטובוסים המעודכן של חברות האוטובוסים, BSI באתר האינטרנט: http://www.bsi.is/

החזרי מס
מס ערך מוסף (VAT) מוחזר על כל הרכישות העולות על 6000 ISK לפי בקשה, בכפוף לתנאי התקנות. המע"מ כלול במחיר המסומן, והוא נאסף בין שני סוגריים, 11% ו -24%, בהתאם למוצרים ולשירותים שנרכשו. החזר המע"מ יהיה אפוא 20% (19.35%) עבור הסוגריים העליונים או 10% (9.91%), עבור סוגר התחתון. החזר מקסימלי הוא 15% ממחיר השוק.
כדי להיות זכאי להחזר, עליך לעמוד בכל התנאים הבאים:
1. על הרוכש להיות בעל כתובת קבועה מחוץ לאיסלנד
2. הקונה יביא את הסחורה מהארץ תוך שלושה חודשים מיום הרכישה.
3. מחיר הרכישה של הסחורה עם מע"מ הוא מינימום של 6,000 ISK.


מספרי טלפון שימושיים
לכולם קידומת 354+
טלפון חירום- 112
משטרה- 444-1000
טיפול רפואי-חירום- 1770
טיפול שיניים- חירום- 575-0505
מידע לתייר- 1819
כתב וערך 
לוי יוסף

הכתבה הבאה בסדרה היא קרחונים, ימת קרחונים ומערת קרח עליה תוכלו לקרוא בלינק הבא-
לתמונות שונות על נוף, בתים ועוד לחץ על הלינק הבא-
כמו כן אם אתם מעונינים לראות מצגת יפה של אחרים, כנסו ללינק הבא:- כאן Islandia וגם ניתן לעיין בסרטון הבא-



וגם בסרטונים הבאים-







כתבות מפורטות בכל תחום שראיתם בסרטונים הללו תוכלו לקרוא בהמשך. לכתבה הבאה קרחונים ומערות קרח כנסו ללינק הבא


הכותב יוסי לוי joseph levy הינו מומחה לאיסלנד iceland, המלווה קבוצות בנהיגה עצמית בלבד, והמתכנן מסלולי טיול לפי מידת המטייל.

לפניות לכותב shark4162@gmail.com
© Copyright to seekingtheworld.com זכויות יוצרים לאתר

17 אוגוסט, 2009

אי של תופעות טבע- מבוא Iceland-an island of natural phenomena

מבוא
למי שאינו יודע איסלנד הוא אי הממוקם דרומית מזרחית לגרינלנד ומעט דרומית לחוג הארקטי, והוא נוצר למעשה כתוצאה מהתפרצות געשית ונחשב לאי הצעיר ביותר בין האיים והיבשות. האי הוא חלק מהרכס המרכז אוקיאני, ולמעשה עד היום שטחו של האי גדל כתוצאה מהפעילות הגעשית המתרחשת בו, והאי האחרון במרחב איסלנד שנוצר מפעילות געשית זו הוא האי סרטסי SURTSEY שנוצר בשנת 1963. פעילות געשית זו בעבר ובהווה, יוצרים באי מגוון רחב של תופעות טבע יפהפיות שהעין אינה מתעייפות להסתכל בהם, וכמותם לא תמצאו בריכוז כזה ובכמות כזו בשום מקום אחר בעולם.

ניתן ללמוד על הפעילות הגעשית שהתקיימה ב-48 השעות האחרונות באיסלנד, זמן התמשכותם ומקום התרחשותם באתר הזה, ובחירה בצד שמאל רעידות אדמה בחלוקה בכל האי או באזור מסוים. למי שאינו יודע בתאריך 21/3/2010 הייתה התפרצות געשית חזקה באיזור פורסמורק שיצרה הר חדש, סקירה מלאה על התפרצות זו ראה כתבה נפרדת.

על הפעילות הגיאו-טרמית של האי ניתן ללמוד מהסרטון הבא-



מגוון תופעות הטבע שתתקלו בהן באיסלנד, הם:- קרחונים, מפלים, גייזרים, מעיינות חמים, נחלים ואגמים עשנים, גפרית רותחת, לועי הר געש ריקים או כאלו שהתמלאו במים או בגפרית, שדות לבה, מערות לבה, מערות קרח, ימות קרחונים ועוד. חלק ניכר מתופעות אלו יפורטו בהמשך.

הסיבה שתופעות געשיות רבות כל כך מתרחשות באי זה, ושהן כמחצית התופעות המתרחשות בעולם כולו, נובעת מכך שקו השבר בין הלוח הטקטוני האירופאי והלוח הטקטוני האמריקאי נפגשים לאורך האי וחוצים אותו מצפון לדרום לאורך עמק קלדידלור KALDIDALUR ובהמשך לאורך אגם ושמורת פינג-ווילר PJODGARDUR PINGVELLIR, וגם לאורך הרמה המרכזית, קו מקווקו זה מסומן במפה שבהמשך בכחול כאשר לידו שני צדי הקו החיבור של הלוחות לאורך האי.

From תמונות לכתבות איסלנד

מצ"ב סרטון המסביר את התופעה הזאת בצורה מדעית ומוחשית -



רוצה לדעת עוד על המקום, לחץ על הלינק המצורף וראה מצגת של אחרים:- https://docs.google.com/present/edit?id=0AQhzCVcTFxmsZGRqM3BzandfMTkzYzdkamp4ZHI&hl=iw

מפת החלוקה לאזורים
חשוב להכיר את חלוקת איסלנד iceland לאזורים גיאוגרפיים. האי מחולק ל-8 אזורים שונים כמפורט במפה, ללא עיר הבירה רייקיאויק REYKJAVIK וכל האזורים הללו מחוברים ביניהם בכביש טבעתי הנקרא כביש מס' 1, ממנו מסתעפים כבישים נוספים המובילים אתכם עד לאתר המבוקש, וזאת הסיבה שנדרשת מפה מפורטת, הכוללת גם סימון מעברי מים ללא גשרים המסומנים ב- V בתוך עיגול, שהמטייל ייתכן ויידרש לעבור בהם בכדי להגיע לאתר המבוקש. מצורפת בזאת מפה המפרטת את חלוקת האי לאזורים.
From תמונות לכתבות איסלנד
הדרך המומלצת לבקר באיסלנד iceland
ככלל, אפשר לעשות את הטיול באי בנסיעה ברכב פרטי או רכב 4X4 מרייקיאקויק REYKJAVIK עם כיוון השעון או נגד כיוון השעון לאורך כביש 1.
כאשר לאלו שמטיילים ללא מסלול יומי מוגדר ומוקצב בזמן, מומלץ לנסוע נגד כיוון השעון, היות ואם הזמן שהוקדש לטיולים עד למיבט MYVATN, הנמצאת בצפון מזרח האי, חורג מהזמן שתוכנן, אזי ניתן לקצר את המשך הדרך ע"י שימוש בכבישי האורך היורדים מהצפון לדרום מאזור אקוריירי AKUREYRI דרכים מס' 842 ו- F821 ובהמשכם F26 וזאת כמובן בתנאי שאתם נוהגים בג'יפ 4X4, או מאזור בלונדוס BLONDUOS בדרכים 732 ובהמשכו F35 ולוותר בכך על הפיורדים המערביים ועל האזור המערבי.

העונה המומלצת לטיול באיסלנד
מיקומו הגיאוגרפי של האי, הקירבה לחוג הארקטי, מכתיב כמובן את מועדי הטיול האפשריים לאי, לאלו שאינם מעוניינים בתיירות חורף, וכמו כן את מספר השעות אפשר לנצל מדי יום לטיול. הקיץ באופן רשמי מתחיל באיסלנד ב- 21 לאפריל והוא נחגג בחגיגות אופייניות לאי במועד זה, אך בפועל במועד זה דרכים רבות עדיין חסומות בשלגים ובקרח, בעיקר הדרכים של פנים הארץ, וזאת עד לחודש יוני.הקיץ מסתיים באופן רשמי בסוף אוגוסט.
מידע על מצב הדרכים והוראות נהיגה בכל עת (בעיקר טוב לחורף) ניתן למצוא באתרים כפי שיפורטו בהמשך.
לצורך בירור על מצב דרכים מדי יום, במהלך הטיול אפשר להתקשר ל- 1777, או להיכנס לאתר הזה, ומספר חירום לדיווח בכל מצב הוא 112.
עונת הטיולים, לטיול קיץ, היא למעשה מסוף מאי ועד סוף אוגוסט בכל שנה, אך יש לקחת בחשבון שבמועדים אלו חלים גם חלק מהחופשות של תושבי האי שיכולים להשפיע על המטיילים התיירים בשני אופנים, האחד לפגוש באתרים קצת יותר אנשים, אך למרות זאת עדיין להרגיש שכאילו מטיילים לבד, והשני שיהיו בעיות באיתור מקומות לינה, ולשם כך יש להיערך לאפשרויות לינה בקמפינג או בבקתות הרים מותנה באופי ההתארגנות לטיול.
היות ובתקופה זו של השנה החשיכה יורדת לקראת השעה 11 בלילה, וגם אז אין למעשה חושך גמור אלא מצב כמו בין הערביים אצלנו בארץ, שמשמעו שיש מספיק אור, לכן מומלץ, ניתן ורצוי לנצל שעות אור אלו להמשיך בטיול עד תומם, כך שגם בפרק זמן נתון אפשר יהיה לראות הרבה יותר אתרים.

חגים וחופשות
את מועדי החופשות והחגים באיסלנד ניתן לראות באתר
 http://uk.visiticeland.com/DiscoverIceland/AllEvents/

מזג האוויר
הטמפרטורות בקיץ עומדות על 14-18 מעלות צלזיוס, אך יש לקחת בחשבון כי מזג האוויר באיסלנד הפכפך, משמע שללא כל הודעה מוקדמת יכול לרדת גשם, יכול להיות אביך או ערפילי או יכולה להתפתח רוח חזקה, ולכן היערכות נכונה והכרת תופעות אלו יכולה לסייע בידכם לא לפספס אתרים או פעילויות שתכננתם לראות או לעשות. לתופעות אלו יש יתרון, כי הם בתנאים מסוימים יכולים לזמן לכם קשתות מרהיבות של שלל צבעים. אך עקב כל אלו יש להצטייד גם בפרטי לבוש מתאימים כפי שיובהר בהמשך. למעוניינים מצ"ב מידע און-ליין על מזג האוויר באיסלנד, או כנסו ללינק הבא-


לינה
אפשרויות הלינה באיסלנד הן רבות ומגוונות. ניתן כמובן לישון בבתי מלון, אכסניות, בתי נופש ואיגלו, בקתות הרים וגם בבתי חוות. לאור ריבוי אפשרויות הלינה, מומלץ למטייל העצמאי לא להזמין לינה מראש לימי הטיול, למעט ללילה הראשון, ולהסתמך על לינות בחוות לאורך הדרך לפי המסלול שתוכנן, תוך ניצול שעות היום הארוכות, ובכל יום למצוא לינה בחווה אחרת.
אך בדרך זו יש סיכונים כפי שקרה לכותב מאמר זה, שלילה אחד הוא נאלץ ללון ברכב, בלילה אחר נאלץ ללון בבקתת הרים ובלילה שלישי נאלץ ללון בחדר המחשב של אכסניית נוער, אך גם בכך צריך למצות את החיובי והמיוחד.
הקושי הוא בעיקר בעונת התיירות החל מתחילת יוני ועד סוף אוגוסט בכל שנה. לאלו שרוצים להזמין לינה מראש, רצוי לעשות זאת לא יאוחר מינואר בכל שנה, עבור אותה שנה.
חווית הלינה בחוות מזמנת מפגשים מעניינים אם האוכלוסייה המקומית בעלי החווה או מטיילים איסלנדים או תיירים אחרים מחו"ל, שמוסיפים ערך מוסף לטיול, ע"י לימוד על דרך חייהם, תרבותם ועוד. לכן אני ממליץ לבחור לינה בכל דרך שתבחרו, על פני בתי מלון, למרות שהם נוחים יותר.

From תמונות לכתבות איסלנד

אתר לאיתור לינה מראש מהארץ או תוך כדי הטיול, כולל מספרי טלפון ובחלוקה לפי אזורים גיאוגרפים המופיעים למעלה, או לפי סוג הלינה, מלונות, בתי חוות, אכסניות וכו' ניתן לראות באתר הבא:-
http://www.visiticeland.com/Accommodation/
ולאלו שנוסעים בקראוונים, כאן תמצאו את כל האתרים ומקומות הריקון של הפסולת.

ציוד
הציוד המומלץ והנחוץ לטיול זה ושלא נכתב בד"כ הוא: שק שינה, למקרים חריגים. מעילי גשם ארוכים, רצוי כמו מעילי דייגים, ויאפשר לכם לקיים את הטיול בכל מזג אויר.
טלפון סלולארי, להזמנת מקומות לינה תוך כדי הטיול, ברור מזג אוויר ומצב דרכים ולקשר אם הבית לשיתופם בחוויות. מפה דרכים מפורטת של לפחות 1:300,000 שניתן לרכוש בכל תחנת מידע באיסלנד, אך זאת בצמוד למפה של 1:750,000 לצורך התמצאות כללית. כרטיסי אשראי בנוסף למזומנים, היות ובחלק ניכר מתחנות הדלק מחוץ לערים הגדולות, אפשר לתדלק רק באמצעותם.

From תמונות לכתבות איסלנד

הכנות לטיול 
מטייל העצמאי צריך להתחיל לתכנן אותו מספר חודשים לפני מועד הטיול, מומלץ לפחות 3-4 חודשים מראש, במיוחד לאלה שמטיילים לבד, במטרה שהזמן העומד לרשותכם ינוצל במלואו, ותוכלו לחוות את מירב החוויות האפשריות. חלק מההכנות מחייב איסוף מידע ממטיילים שהיו במקום, מספרים, מאתרי אינטרנט, וארגון מידע זה לפי אופי הטיול שתכננו ולפי ציר המסלול, ובכלל זה הזמנת מקומות לינה מראש למי שמעוניין.
אפשר כמובן תמיד גם לפנות למומחה המכיר את האי על בוריו והיכול להתאים לכם את הטיול לפי רצונותיכם, כושרכם הגופני, משך הזמן העומד לרשותכם, מאפיין דת וכו'.

רכב ונהיגה
אפשר כמובן לשכור רכב, שלא שזה לא מאוד זול, בלשון המעטה. רכב פרטי יעלה כמאה דולר ליום (נכון לשנת 2000), ואז תהיו מוגבלים כמעט רק לכביש הטבעתי המקיף את האי (כביש מספר 1) או רכב 4x4 שיאפשר לכם חופש תנועה גדול יותר, יעלה כמאתיים דולר ליום (המחירים כוללים גם תוספת עבור קילומטרז`הנדרשת בדרך-כלל בנוסף על המחיר היומי). הדלק יעלה עוד כדולר ורבע לליטר (במחירי אוגוסט 2000). יש חברות המשכירות רכבים ישנים במחירים סבירים מעט יותר. פרטים על החברות תוכלו למצוא במדריך לונלי פלנט (שוב, לא כדאי לסמוך על סוכן הנסיעות שלכם שימצא את העסקה הכי משתלמת עבורכם). הנהיגה מחוץ לכביש המקיף כרוכה פעמים רבות בדרכים תלולות בשדות לבה ובחציית נהרות קרחוניים בעלי זרימה חזקה המוחקת את הדרכים. בנוסף לכך יש לזכור את מזג האוויר ההפכפך, במיוחד בהיילנד (Highland, פנים האי). המראה של אוטובוס מחלץ רכב תקוע מהנהר אינו נדיר.
להלן מספר לינקים חשובים בנושא:-
הנחיות נהיגה באיסלנד-
התראות לנהיגה בטוחה באיסלנד-
מצב הדרכים באיסלנד- 24/7 או בשיחה טלפונית ל- 354-522-1000+ בכל יום בין השעות 8:00–16:00/


יש הרבה מטיילי אופניים באיסלנד, בעיקר בכביש ההיקפי, והם נעזרים לקטעים קשים (רוחות; גשם; דרכים בשדות לבה) גם באוטובוסים. זה לא התחום שלי, ולכן תצטרכו ללמוד עליו בלונלי פלנט או במקום אחר.
בהתחשב בכל הנ"ל, אפשר גם לתור את האי בתחבורה הציבורית. יש אמנם אוטובוסים בתדירות נמוכה מאוד, אבל הם מכסים את כל האי, את היקפו וגם דרכים רבות בפנים האי, כשהאוטובוס (לפעמים מיניבוס, לפעמים מיניבוס עם נגרר לתרמילים ולמזוודות) מותאם לתנאי השטח. כיוון שהתדירות באמת נמוכה (בדרך כלל אוטובוס אחד ביום בכל קו, ואפילו פחות), כדאי מאוד לתכנן את המסלול כבר בארץ לפי לוח האוטובוסים המעודכן של חברות האוטובוסים, BSI באתר האינטרנט: http://www.bsi.is/

החזרי מס
מס ערך מוסף (VAT) מוחזר על כל הרכישות העולות על 6000 ISK לפי בקשה, בכפוף לתנאי התקנות. המע"מ כלול במחיר המסומן, והוא נאסף בין שני סוגריים, 11% ו -24%, בהתאם למוצרים ולשירותים שנרכשו. החזר המע"מ יהיה אפוא 20% (19.35%) עבור הסוגריים העליונים או 10% (9.91%), עבור סוגר התחתון. החזר מקסימלי הוא 15% ממחיר השוק.
כדי להיות זכאי להחזר, עליך לעמוד בכל התנאים הבאים:
1. על הרוכש להיות בעל כתובת קבועה מחוץ לאיסלנד
2. הקונה יביא את הסחורה מהארץ תוך שלושה חודשים מיום הרכישה.
3. מחיר הרכישה של הסחורה עם מע"מ הוא מינימום של 6,000 ISK.

מספרי טלפון שימושיים
לכולם קידומת 354+
טלפון חירום- 112
משטרה- 444-1000
טיפול רפואי-חירום- 1770
טיפול שיניים- חירום- 575-0505
מידע לתייר1819

הכתבה הבאה בסדרה היא קרחונים, ימת קרחונים ומערת קרח עליה תוכלו לקרוא בלינק הבא-
כמו כן אם אתם מעונינים לראות מצגת יפה של אחרים על איסלנד ונופיה, כנסו ללינק הבא:-
https://docs.google.com/present/edit?id=0AQhzCVcTFxmsZGRqM3BzandfMjU1a3d3bjlmeg&hl=iw


הכותב יוסי לוי joseph levy הינו מומחה לאיסלנד iceland, המלווה קבוצות בנהיגה עצמית בלבד, והמתכנן מסלולי טיול לפי מידת המטייל.
לפניות לכותב shark4162@gmail.com
© Copyright to seekingtheworld.com זכויות יוצרים לאתר