הדרך הצבאית tetri aragvi
לכתבה הקודמת על ציר האגמים כנס ללינק הבא- http://www.seekingtheworld.com/2008/03/3.html
http://www.facebook.com/album.php?aid=2002187&l=0585c&id=1053638958
http://www.facebook.com/album.php?aid=2002235&l=27bb8&id=1053638958
האתר הראשון בדרך זו צפונה, מחוץ לעיר הוא-
מנזר ג'ווארי jvari –
המנזר שפירושו "מנזר הצלב" נמצא מספר ק"מ לפני העיר מצ'חאטה mtskheta, ובכדי להגיע אליו, צריך מיד לאחר תחנת הכוח שנבנתה ב- 1924 ע"י לנין על גדות נחל aragvi, תחנה הנראית מצד ימין של הדרך, לפנות ימינה לדרך המובילה למנזר זה, אשר ניבנה במאה ה- 6 (586-605) והממוקם למעשה מזרחית לעיר, על קצה מצוק, ולכן יש ממנו תצפית נהדרת על העיר ועל מפגש הנהרות, מראה שאסור להחמיץ. לא לשכוח להביט גם מעט מערבה לעיר לאורך הנהר ולהסתכל על הסכר המשמש את תחנת הכוח שבה פנינו בכדי להגיע למנזר, תחנה המספקת חשמל לטביליסי. בצמוד לכנסייה נמצא צלב העץ הקדום והקדוש שהוצב במקום ע"י נינה הקדושה, שהוצב במקום בכדי לציין את מועד הכניסה של הנצרות לגיאורגיה. הצמדת הצלב, שעמד על קו המצוק, לכנסייה, שנבנתה במועד מאוחר יותר, התאפשרה ע"י כך שהארכיטקט stepanoz erismtavari עיבה את הצלב והמצוק בקירות אבן ועליהן השעין את הכנסייה, וזאת הסיבה שבעיני המתבונן מכיוון מצ'חאטה, נראה שהכנסייה תלויה על המצוק.
מצ'חאטה mtskheta
זוהי העיר הראשונה הנמצאת צפונית לטביליסי בדרך לדרך הצבאית, והיא נמצאת כ-2 ק"מ דרומית למפגש הכבישים M27 ממערב ו- A301 מצפון, ו- 30 ק"מ צפונית לטביליסי. העיר נמצאת בתחומי חבל mtskheta&mtianeti. עיר זו הייתה הבירה העתיקה של גיאורגיה בתקופת ממלכת כארתלי, ואביה האגדי של התקופה, היה המלך כארתלוס kartlos. באותה תקופה, גיאורגיה הייתה מחולקת לשתי מלכויות משנה, קוכליס במערב ואיבריה Iberia במזרח, והעיר נמצאת בתחום המלכות השנייה והתקיימה מהמאה ה-4 לפנה"ס ועד המאה ה-5 אחרי הספירה, ושימשה כבירת גיאורגיה. העיר הוכרה ע"י אונסקו כאתר מורשת בינלאומי. העיר נבנתה על גדות נחל קורה kura (בעבר) וכיום מטקווארי mtkvari וממערב לנחל ארגווי aragvi, בצומת הנחלים, ע"י המלך פארנאוואז, בן דודו של אלכסנדר הגדול, ונקראת כך ע"ש מטסחאטוס mtskhetos בנו של קרטלוס kartlos המגן האגדי של העם הגיאורגי, והעיר הייתה התחנה המרכזית על ציר דרך המשי העתיקה שחיברה את הים השחור לים הכספי. העיר נקראה בעבר הרחוק ארמאזי והיא שימשה מרכז פולחני ל"ירח", של הדת הפרסית, פולחן ששולב אח"כ בנצרות שאומצה ע"י העם הגיאורגי בעיר זו בתחילת המאה ה-4, עקירת הדת הפרסית האלילית לחלוטין בוצעה ע"י המלך וואחטאנג הראשון במאה ה-5 לספירה. באזור זה בעת העתיקה התגוררו שני שבטים עיקריים מסח וג'אווראחס, והאזור נחשב לערש התרבות של גיאורגיה בו נולד המשורר הלאומי שוטה רוסטאוולי מחבר האפוס "עוטה עור הנמר". מאז ועד היום העיר נשארה ערש התרבות הנוצרית בגיאורגיה, ולכן מבקרים בה ועולים לרגל עליה בכל ימות השנה.
קתדראלה סוויטי-צ'חובלי svetitskhoveli
נמצאת למעשה בתחומי העיר מצ'חאטה, והיא נבנתה במקור במאה ה- 5 על הריסות הכנסייה העתיקה, וממגדל הקתדראלה, ניתן להשקיף על העיר וסביבותיה. המלך וואחטאנג הראשון במאה ה-5 בנה 3 קפלות על מקומה של הכנסייה הישנה שהייתה במקום, ובמחצית הראשונה של המאה ה-11 (1001-1029) המלך ג'אורג'יאה בגראט השלישי Georgia bagrat בנה קפלות נוספות, בנייה שנמשכה 19 שנים, ובתקופת המלכה תמרה במאה ה-12 הכנסייה הגיעה לשיא תפארתה, אלה שרעידת אדמה שקרתה במאה ה-13 הרסה אותה והמצביא וטימורלנק השלים את היתר ושדד את אוצרותיה. המלך אלכסנדר הראשון בנה אותה מחדש במאה ה-15 תוך שימור הסגנון הפשוט, כולל צורת הצלב, המגדל המתומן והכיפות הקוניות. במקור רצפת הקתדראלה רוצפה לעיתים מזכוכיות שדרכן לראות את יסודות הכנסייה העתיקה מהמאה 4-5, ומתחת לרצפה זו נקברו בעבר אנשים מפורסמים ובכלל זה המלך מיריאן ואשתו המלכה, דבר זה נמשך עד למאה ה-18 לפחות. כיום לאור שיפוצים שנערכים במקום, מעת לעת, כבר כמעט ולא ניתן לראות את החללים שמתחת לרצפה. קירות הקתדראלה מלאים בציורי קיר מרהיבים וגם האייקונים של הקדושים השונים מעוררי השתאות בעושרם ויופיים, לא לשכוח להסתכל על החרב והמגן המונחת על רצפת המקום. פירוש שם הקתדראלה הוא "עמוד החיים" והוא מבוסס על סיפור המסורת הבא:- בשנות מלכות המלך מיריאן (265-318) קיבלה תושבת העיר בשם צידוניה מאחיה אליוז שחי ארץ הקודש, גלימה שנאמר שאותה לבש ישו לפני צליבתו. בהגיעה לבגרות לבשה את הגלימה ונפחה את נשמתה, והקהילה קברה אותה יחד עם גלימתה. במקום הקבורה צמח עץ ארז הלבנון אדיר מימדים. בשנות ה- 30 של המאה ה- 4 החליט המלך לבנות כנסייה על הקבר, לשם כך כרת את העץ והכין ממנו 7 עמודים לצורך שילובם בכנסייה, וכאשר הותקנו העמוד ה-7 הוא החל מתרומם למעלה ורק בהשפעת נינה "האם הקדושה" חזר העמוד למימדיו הקודמים, אך אז החלו לטפטף ממנו טיפות שמן, ואירוע זה משך למקום מאמינים רבים, ועמוד זה העניק לכנסייה את שמה.
מנזר שיאומגווין shiomgvime
נמצא מערבית לעיר במרחק של כ-16 ק"מ והוא ניבנה במאה ה-6 (560-580) ע"י נזיר בשם שיאו shio בקניון צר בגדה הצפונית של נחל mtkvari, ושם הוא בילה את שנותיו האחרונות במערה עמוקה בקרבת המנזר ומכאן שמו שפירושו הוא "מערת שיאו" שניתן לראותה למי שעולה למנזר והיא נמצאת בשימוש גם כיום ע"י נזירים אחרים. אני מסופק אם יש מקום לבקר במנזר זה, אלה אם כן מעוניינים למעשה ללכת בקניון שבו הוא ממוקם.
אגם באזאלטי bazaleti
בכדי להגיע לאגם ממצ'חאטה, ממשיכים צפונה לאורך כביש A301 עד ליישוב בשם abanos'khevi ומשם אחרי כ- 5 ק"מ פונים מערבה בכביש, כאשר לפני הפנייה אליו, יש גשר, וממש בצד הכביש לפני הפנייה יש עמוד מרובע עם פיתוחים, אחרי נסיעה של מס' ק"מ יש שוב פנייה שמאלה בדרך עפר שבכניסה אליו יש שלט הכתוב באותיות קריליות, (זכרו אם הגעתם לשלט עליו כתוב השם בודומה, דעו שטעיתם וצריך לחזור אחורה). בדרך העפר ממשיכים עד למבנים, שהם למעשה מתחם נופש וכנסים שנרכש ע"י יהודי גיאורגי, ולאחר שעוקפים את קבוצת המבנים, מגיעים למספר מתחמי נופש שלכל אחד מהם יש אפשרות גישה לגדות האגם, ולכן ניתן לבקש להיכנס למתחמים אלו ואף להשכיר במקום קוטג' או סירה, כמובן רק בעונה. במקום תוכלו לחזות אף בבאר פעילה לשאיבת מים, או סתם לשבת על גדות האגם ולהירגע, או לעשות ביסוס רגלי לאורכו. עפ"י האגדות אגם זה נוצר מדמעותיהם של הגיאורגים על מות יורש העצר ובנה של המלכה תמר. הדרך לאגם וחזרה לדרך הראשית עורכת כשעתיים.
מאגר ז'נוואלי zhinvali
מאגם באזאלטי חוזרים לדרך המובילה בהמשכה לבודומה, (זוכרים את האזהרה מקודם) ובמסלול מעגלי חוזרים לדרך הראשית למצ'חאטה, משם ממשיכים צפונה עוד כ- 10 ק"מ עד לאגם זה, הנמצא כ-70 ק"מ מטביליסי. אגם זה, צבוע בצבעי טורקיז מהמם, ושחלק מקו החוף שלו הפך לחוף רחצה. האגם נוצר במפגש נהר אראגבי ויובלו psavis aragvi, עקב הקמת הסכר בעל אותו שם לאורך נחל aragvi, בהמשכו לכיוון דרום לצורך תחנת כוח. הדרך צפונה ממשיכה לאורך שולי האגם, מראה שאסור להחמיץ. למעוניינים אפשר במקומות מסוימים לרדת ולרחוץ במימי המאגר, אך לא מומלץ לעשות זאת בחורף.
מצודת אנאנאורי ananuri
במרחק של כ- 10 ק"מ צפונה מתחילתו של מאגר ז'נוואלי, או כ-9 ק"מ צפונה מהפיצול לאגם ז'נואלי, ומיד אחרי גשר ארוך שנוסעים עליו, נמצאת המצודה שנבנתה במאה ה-17 וממוקמת מעל קצהו הצפון מערבי של אגם ז'נואלי, ומעל נחל ארגווי aragvi, והיא מורכבת ממצודה עליונה השמורה היטב שממנה תצפית טובה על האגם. לצד המצודה הקיימת ישנה על גדות הנהר המצודה הישנה שהיא למעשה הרוסה לחלוטין. מומלץ לעצור על הגשר ולהתבונן על הנוף משני צידיו כולל על המצודה. המצודה הייתה בבעלות הדוכסים של אראגווי aragvi ששלטו באזור מהמאה ה-13, שושלת שאיש מגבריה לא מת מוות טבעי, שגם קבורים במקום, בתחומי אחת מ- 2 הכנסיות הנמצאות במצודה, הנקראת כנסיית הבתולה, שהיא גם הישנה יותר. לא לשכוח להסתובב סביב הכנסייה הנמצאת בתוך המצודה ולבקר בתוכה ולראות את ציורי הקיר שבמקום.
שוק בכפר פסאנאורי pasanauri
בכניסה לכפר מדרום לצפון, פונים במרכז הכפר לכיוון נחל ארגבי, חוצים גשר ומגיעים לשוק של יום א', שוק הנסגר כבר בצהריים, בו ניתן למצוא פירות, וירקות, גבינות ובשר. שוק ססגוני ויפה לאתנחתא קטנה בנסיעה צפונה. דרך אגב אין זה השוק היחידי, ולאורך הדרכים ובכפרים קיימים שווקים רבים, שכמובן לא לכולם הגעתי ובהמשך אני יתאר אך ורק מספר שווקים, בכדי להמחיש את התופעה, ולדעת למה לצפות.
גודאוורי gudauri
בכדי להגיע לעיירה זו ממשיכים צפונה עוד כ- 35 ק"מ, אלה שבדרך אליה ישנו קטע של פיתולי דרך במהלך העלייה להר, שבמחציתה ישנה נקודת תצפית על העמק שממערב לנהר והרי הקווקז המתרוממים משם מערבה וצפונה, מראה מהמם שמומלץ לא לוותר עליו. לכן מומלץ לעצור במקום, ממש מול הכפר mleti, לרדת וללכת רגלית מספר מטרים עד לנקודות התצפית ולהסתכל על הנוף שמסביב. כ- 7 ק"מ אחרי נקודת התצפית מגיעים לעיירה זו שהיא עיירת סקי, בחלקה הצפוני והגבוה של הדרך הצבאית (2100 מטר), הנמצאת מעט לפני מעבר ההרים jvari pass, בתוך אזור סוב אלפיני ושהוא גם נחשב ליישוב הגבוה ביותר בדרך זו. העיר נמצאת כיום בתנופת פיתוח ובניית בתי מלון, אך אין בה משהו מיוחד ולכן לא מומלץ להתעכב בה, למעט אולי שבגלל הנופים הנשקפים ממנה, ולכן כדאי לבצע בכפר טיול רגלי קטן.
שמורת טבע liakhvis nokrdzali
נמצאת ממזרח לעיר גודאוורי, וניתן להגיע אליה ע"י הליכה לאורך אפיק הנחל המוביל מעיר זו לאגם kelis tba. פרטים נוספים ראה בחלק שיעסוק בשמורות הטבע.
מונומנט "אחוות העמים"
מס' ק"מ אחרי גודאוורי (כ- 10 דק' נסיעה), ומעט לפני מעבר ג'ווארי, נמצא בצד שמאל, על קצה המצוק המשקיף על נהר אראגבי, מונומנט זה, שניבנה ביזמת הרוסים ב- 1983. הציורים שבו צוירו על אריחים, ציורים המבטאים סצנות ממיתולוגיית העמים, סממנים אידיאולוגים ועוד. הציורים יפים ושווים עצירה, כולל להסתכל על הנוף של הרי הקווקז, והנהר שלרגלי המונומנט. אני אישית ממליץ לא לנסוע ברכב עד למונומנט, אלה ללכת את שביל העפר ברגל, וגם כאשר תהיו באתר, תלכו מאחוריו לשפת הקניון והביטו על הנוף הנשקף מהמקום.
מעבר הרים ג'ווארי jvari pass
המשך הדרך צפונה מהמונומנט, תביא אותנו למעבר הרים זה הנמצא בגובה 2834 מ'. במקום נמצא צלב אבן אדום שניבנה בשנת 1824 ע"י גנרל רוסי, הממוקם מימין לאבן הדרך של המעבר, על גבעה מעט רחוקה מהדרך.
טרוורטין- סלעי גיר מומס
בהמשך הנסיעה צפונה, עוברים 2 מנהרות (או שעוקפים אותם), ואחרי המנהרה השנייה במרחק של כ- 1 ק"מ, תמצאו מצד שמאל של הדרך את סלעי הגיר המומס. היות ובאזור נביעות רבות העשירות במינרלים, המסתם צובעת את הסלעים בגוונים שונים של חום ואדום, ונותנים למים טעם של סודה. אפשר לראות כאן את הטרוורטין, גיר מומס ששקע על פני הסלע בשקערוריות קטנות. אפשר למלא מים לדרך. מראה שהיא אפשר להתעלם ממנו וחייבים לעצור ולהצטלם.
העיירה kobi וקניון טרוסו truso gorge
אחרי כ- 5 דק' נסיעה מסלעי הגיר המומס צפונה, מגיעים לכפר קובי kobi (יש שילוט באנגלית במקום), ובפניה בו שמאלה (מערבה) בכניסה בדרך הדרומית של העיירה, נכנסים לקניון זה, הממוקם לאורך נחל תרגי tergi (terek). סיור בקניון זה דורש לפחות יום שלם, לכן מומלץ לא לעצור בדרך צפונה ולנסות לטייל בו, אלא להקדיש לו יום שלם בנפרד, למעט אם מגיעים למקום ברכב 4X4 ואז אפשר לעשות בו טיול ממונע. למעשה מנחל תרגי וצפונה נמצאת שמורת טבע הנקראת kazbegis nokrdzali, עליה נפרט בחלק שיעסוק בנושא זה. התנועה לאורך הקניון יכולה להיות ברכב 4X4 או ברגל, תוך מעבר בכפרים קטנים ובתי אבן הנמצאים בשימוש המקומיים, בד"כ רק בקיץ לצורכי חקלאות. לאלה המבקשים לטייל רגלית ניתן למצוא הסעה למקום בקזבגי תמורת 80-100 לארי, כך שמתאמים עם הנהג שיסיע אתכם בבוקר ויבוא לאסוף אתכם בערב. הנוף הנראה לעין לאורך הקניון הוא מצוקים, משושים, נהרות, קרחונים, צוקים, יערות ואגמים. האגמים נמצאים בעיקר מדרום מערב לקובי, אך המרוחקים שבהם גובלים עם החבל הבדלני אוסטיה הדרומית, ולכן יש לקחת בחשבון את הסיכונים הנובעים עקב כך. המשך הדרך לדרום מערב, מוביל לשמורת טבע בשם liakhvis nokrdzali, הגובלת אף היא עם אוסטיה ולכן יש לשקול פעמיים לפני שמטיילים בה. הדרך המובילה לשמורה זו ברכב, היא מכיוון דרום, דהיינו מהעיר גורי gori ומשם לעיר סחינאוולי zkhinvali ומשם לצפון מזרח, ערים שיפורטו בחלקים הבאים. פרטים על השמורה בחלק שיעסוק בנושא זה.
שמורת טבע הנקראת kazbegis nokrdzali
זוהי שמורה המשתרעת מקניון טרוסו בדרום ועד העיירה קזבגי בצפון, ולמעשה טיול בקניון טרוסו וצפונה הוא טיול בשמורה זו, פרטים נוספים ראה בחלק שיעסוק בשמורות.
הכפר סיאוני sioni
נמצא מעט צפונית לכפר קובי, וניתן לבקר כאן בכנסייה קטנה יפה ומבוצרת מהמאה ה-19 שאליה צמוד מגדל שמירה, הנושאת את אותו שם.
עמק סנו sno
כ- 5 ק"מ צפונית לכפר סיאוני ומעט לפני קאזבגי ישנה ירידה ימינה (מזרחה) לכיוון הכפר סנו sno ובהמשך לכפר ג'וטה juta ומכפר הזה יש מסלול הליכה שעולה להרים. הכניסה לדרך זו היא ברכב 4X4 או רגלית, המחייבת טיול של חצי יום לפחות. חשוב לדעת שניתן להמשיך מעמק זה עד לרושקה דרך מעבר ההרים הגבוה,המשלים טיול ליום שלם, אלא שרצוי לעשות אותה רק עם מדריך מקומי. טרק ארוך נוסף, שמעל יום, אפשרי מזרחה לכפרים barisakho ו- shatili ו- mutso הנמצאים במחוז khevsureti, גם במקרה זה מומלץ רק עם מדריך מקומי. כמו במקרה של קניון טרוסו, מומלץ להקדיש לעמק זה וקניון הנחשים (שיפורט בהמשך) יום שלם ונפרד.
עיירת הנופש קאזבגי kazbegi
עוד מעט צפונה מהכניסה לעמק סנו נמצאת עיירה זו, הנקראת ע"ש קאזיבק צ'ופיקשווילי kazibek chupikasvili ששימש גובה המיסים מעוברי האורח, במעבר בבקעה זו, לאחר שבנו הגן על חיילים רוסים שהותקפו במקום. העיר יושבת במעין אמפיתיאטרון טבעי המוקף בהרים, והיא העיר הצפונית ביותר בדרך הצבאית בגובה 1700 מטר. את הפרט הזה יהיה ניתן לראות בקלות כאשר תעלו לכנסייה שתתואר בהמשך, ותשקיפו על העיר מגב הכנסייה לכיוון צפון ומזרח. עוד מומלץ לפני שעולים לכנסייה כפי שמתואר בהמשך, לעמוד בכיכר המרכזית ולהסתכל למעלה לכנסייה, ולראות או להבין לקראת מה אתם הולכים. העיר משמשת נקודת יציאה לטרקים לעמק טרוסו, סנו, קניון הנחשים וכנסיית גרגאתי.
כנסיית גרגאתי טריניטי gergeti trinity church
או בשמה האחר בפי המקומיים כנסיית צמינדה סאמבה tsminda sameda
בכדי להגיע לכנסייה זו, יוצאים מהחניון של העיירה צפונה, במזלג ליד המזרקה ועמוד שחור, פונים שמאלה עד לגשר, חוצים ע"ג הגשר את נחל תרגי, ומיד פונים שוב שמאלה לדרך המתחילה בכפר גרגתי gergeti, בהצטלבות הראשונה בתוך הכפר, פונים שמאלה להולכים ברגל, וימינה לנוסעים ברכב, להולכים ברגל פונים שוב שמאלה, ובהמשך דרך יער מגיעים לפסגה (2170 מטר) עליה שוכנת הכנסייה. חשוב להדגיש כי הטיפוס נמשך כשעתיים בדרך תלולה, הירידה אפשרית מאותה דרך או משביל עיזים הנמצא צפונית מזרחית לכנסייה ויורד ישירות למרכז היער באמצע הדרך לכפר. ניתן לעלות לכנסייה גם ע"י שכירת ג'יפ ברחבת הכפר בעלות של 40 לארי. עוד חשוב לדעת כי לפני הפנייה לכנסייה מהשביל העולה אליה, כ- 1 ק"מ לפני הכנסייה, המשך הדרך ימינה (צפון מערב) לאורך שלוחת ההר, מובילה אתכם לקרחון הר קאזבק, כאשר בדרך זו, אחרי כשעתיים הליכה, יש נקודת תצפית על הקרחון. הדרך עד לקרחון עצמו וחזרה עורכת כ- 12 שעות, ולכן למי שמתכונן לבצע טרק זה, צריך לצאת מוקדם בבוקר בכדי לחזור באותו יום באור יום. הכנסייה שפירוש שמה השילוש הקדוש, נבנתה במאה ה- 14 בגדה השמאלית של נחל terek בגבעה מעל העיר, הצופה על הסביבה ומגדל הפעמון הנמצא בקרבת כנסיית cross-domed של ה"אמא של האל". לאורך הדרך רצוי להסתכל מדי פעם על הדרך המובילה בתוך חורש טבעי ולראות גם את פסגת ההר המושלג, וגם להסתכל לאחור ולראות כיצד העיר לאט לאט נהיית קטנה יותר. מפסגת הכנסיות, נשקף בכל הדרו הר קאזבק kazbek (הנקרא גם mkinvartsveri שפירושו כיפה מושלגת), המתנשא לגובה 5047 מטר, שני בגובהו בגיאורגיה אחרי שחארה shkhara 5067 מטר, שהוא גם הר געש כבוי וההגדה מספרת כי זהו ההר שאליו ריתקו האלים האולימפיים את הטיטאן פרומתאוס, שגנב מהם את האש שהעבירו לאנושות. במרחק 20-25 דקות דרומה מהעיר לאורך שביל הנמצא בצידו המערבי של הנחל המתחיל מיד אחרי הגשר, זה שפנינו בו שמאלה לכפר, ממשיכים ישר ומגיעים לבריכת מים מינראליים.
הכפר ג'באלאטי gveleti וקניון הנחשים gvele canyon
מקזבאגי ממשיכים צפונה ומספר ק"מ צפונית לקאזבגי, נמצא כפר בשם טסדו tsdo, ממנה יורדת דרך עפר מפותלת במעלה ההר לכיוון הגבול הרוסי, ממשיכים בכביש ואחרי כ- 10 דק' עוברים מנהרה ראשונה, אח"כ נוסעים בדרך על גבי גשר לאורך המצוק, סה"כ כ- 2.5 ק"מ, ולאחר מכן לפני גשר גדול שמשמאלו גשר מתכת וקיר אבן משמאל, הנראה כשובר גלים, נתקלים בשלט ירוק דהוי עליו כתוב שם הכפר בקירילית, שפירושו "נחש", שם פונים שמאלה בשביל דרך הכפר עד שמגיעים לקרון רכבת, ומעט לפני קרון הרכבת האחרון יש שביל עיזים ימינה החוצה את הנחל ואחרי החצייה פונים שמאלה וכעבור כ- 1/2 שעה הליכה מגיעים למפל גדול בשם גוולאטי, הנופל מגובה של כ- 100 מטר, ויוצר בריכה שניתן להתרחץ בה, כמובן אם המים לא קרים מאוד.
מעבר הגבול לרוסיה- "גשר השטן"
הדרך צפונה עד למעבר הגבול עוברת דרך סלעי גרניט הנמצאים גבוה מעל לנחל תרגי, ועל הגדה השמאלית של הנחל נראים שרידי מצודת תמר (לא תמר המלכה) מתקופת הביניים.
לכתבת ההמשך על מערבה לטביליסי כנס ללינק בא-
http://www.seekingtheworld.com/2008/03/5.html
לכתבה הקודמת על ציר האגמים כנס ללינק הבא- http://www.seekingtheworld.com/2008/03/3.html
הדרך הצבאית היא דרך העולה לקווקז הגבוה ומחברת בין גיאורגיה לרוסיה, והיא אחת מדרכי הנוף היפים בגיאורגיה שנעים בה לאורך נחל aragvi, והנמצאת במחוז mtskheta-mtvanet. לפני שהדרך נכבשה לכביש, בראשית המאה ה-19, היא הייתה משעול הררי צר שנשמר ע"י שבטים הנאמנים למלך גיאורגיה, והם עשו זאת באמצעות מגדלי שמירה שניבנו לאורכו. בכדי להגיע לדרך הצבאית יש לצאת מטביליסי Tbilisi צפונה לכיוון קאזבקג'י kazbegi, כאשר לאורך הדרך ישנם אתרים רבים ויפים, אך היות ודרך זו, היא דרך שאין לה המשך מעגלי, אזי המטייל נדרש לעשות אותה הלוך וחזור לאורך אותו ציר. למצב זה יש יתרון היות ובמצבי מזג אוויר שונים, למשל של חוסר ראות או גשם, ניתן לראות אתר שפספסתם בדרך חזרה, ולכן האתרים יתוארו מדרום לצפון וחשוב לדעת שהמסלול נועד ליומיים לפחות, ולמי שמתכוון לבצע טרקים בעמק טרוסו ועמק סנו מומלץ לקחת בחשבון לפחות יום נוסף לכל עמק.
בכדי לטייל בדרך זו צריך לצאת מהעיר טביליסי צפונה, וביציאה מהעיר לאורך הדרך, מצד שמאל, ניתן לראות את פסלו של דוד הבנאי רכוב על סוס וכן את הפסל לזכרה של נינה הקדושה.
גלריית תמונות של האתרים לאורך הדרך הצבאית ניתן לראות בלינקים הבאים:- http://www.facebook.com/album.php?aid=2002187&l=0585c&id=1053638958
http://www.facebook.com/album.php?aid=2002235&l=27bb8&id=1053638958
האתר הראשון בדרך זו צפונה, מחוץ לעיר הוא-
מנזר ג'ווארי jvari –
המנזר שפירושו "מנזר הצלב" נמצא מספר ק"מ לפני העיר מצ'חאטה mtskheta, ובכדי להגיע אליו, צריך מיד לאחר תחנת הכוח שנבנתה ב- 1924 ע"י לנין על גדות נחל aragvi, תחנה הנראית מצד ימין של הדרך, לפנות ימינה לדרך המובילה למנזר זה, אשר ניבנה במאה ה- 6 (586-605) והממוקם למעשה מזרחית לעיר, על קצה מצוק, ולכן יש ממנו תצפית נהדרת על העיר ועל מפגש הנהרות, מראה שאסור להחמיץ. לא לשכוח להביט גם מעט מערבה לעיר לאורך הנהר ולהסתכל על הסכר המשמש את תחנת הכוח שבה פנינו בכדי להגיע למנזר, תחנה המספקת חשמל לטביליסי. בצמוד לכנסייה נמצא צלב העץ הקדום והקדוש שהוצב במקום ע"י נינה הקדושה, שהוצב במקום בכדי לציין את מועד הכניסה של הנצרות לגיאורגיה. הצמדת הצלב, שעמד על קו המצוק, לכנסייה, שנבנתה במועד מאוחר יותר, התאפשרה ע"י כך שהארכיטקט stepanoz erismtavari עיבה את הצלב והמצוק בקירות אבן ועליהן השעין את הכנסייה, וזאת הסיבה שבעיני המתבונן מכיוון מצ'חאטה, נראה שהכנסייה תלויה על המצוק.
מצ'חאטה mtskheta
זוהי העיר הראשונה הנמצאת צפונית לטביליסי בדרך לדרך הצבאית, והיא נמצאת כ-2 ק"מ דרומית למפגש הכבישים M27 ממערב ו- A301 מצפון, ו- 30 ק"מ צפונית לטביליסי. העיר נמצאת בתחומי חבל mtskheta&mtianeti. עיר זו הייתה הבירה העתיקה של גיאורגיה בתקופת ממלכת כארתלי, ואביה האגדי של התקופה, היה המלך כארתלוס kartlos. באותה תקופה, גיאורגיה הייתה מחולקת לשתי מלכויות משנה, קוכליס במערב ואיבריה Iberia במזרח, והעיר נמצאת בתחום המלכות השנייה והתקיימה מהמאה ה-4 לפנה"ס ועד המאה ה-5 אחרי הספירה, ושימשה כבירת גיאורגיה. העיר הוכרה ע"י אונסקו כאתר מורשת בינלאומי. העיר נבנתה על גדות נחל קורה kura (בעבר) וכיום מטקווארי mtkvari וממערב לנחל ארגווי aragvi, בצומת הנחלים, ע"י המלך פארנאוואז, בן דודו של אלכסנדר הגדול, ונקראת כך ע"ש מטסחאטוס mtskhetos בנו של קרטלוס kartlos המגן האגדי של העם הגיאורגי, והעיר הייתה התחנה המרכזית על ציר דרך המשי העתיקה שחיברה את הים השחור לים הכספי. העיר נקראה בעבר הרחוק ארמאזי והיא שימשה מרכז פולחני ל"ירח", של הדת הפרסית, פולחן ששולב אח"כ בנצרות שאומצה ע"י העם הגיאורגי בעיר זו בתחילת המאה ה-4, עקירת הדת הפרסית האלילית לחלוטין בוצעה ע"י המלך וואחטאנג הראשון במאה ה-5 לספירה. באזור זה בעת העתיקה התגוררו שני שבטים עיקריים מסח וג'אווראחס, והאזור נחשב לערש התרבות של גיאורגיה בו נולד המשורר הלאומי שוטה רוסטאוולי מחבר האפוס "עוטה עור הנמר". מאז ועד היום העיר נשארה ערש התרבות הנוצרית בגיאורגיה, ולכן מבקרים בה ועולים לרגל עליה בכל ימות השנה.
קתדראלה סוויטי-צ'חובלי svetitskhoveli
נמצאת למעשה בתחומי העיר מצ'חאטה, והיא נבנתה במקור במאה ה- 5 על הריסות הכנסייה העתיקה, וממגדל הקתדראלה, ניתן להשקיף על העיר וסביבותיה. המלך וואחטאנג הראשון במאה ה-5 בנה 3 קפלות על מקומה של הכנסייה הישנה שהייתה במקום, ובמחצית הראשונה של המאה ה-11 (1001-1029) המלך ג'אורג'יאה בגראט השלישי Georgia bagrat בנה קפלות נוספות, בנייה שנמשכה 19 שנים, ובתקופת המלכה תמרה במאה ה-12 הכנסייה הגיעה לשיא תפארתה, אלה שרעידת אדמה שקרתה במאה ה-13 הרסה אותה והמצביא וטימורלנק השלים את היתר ושדד את אוצרותיה. המלך אלכסנדר הראשון בנה אותה מחדש במאה ה-15 תוך שימור הסגנון הפשוט, כולל צורת הצלב, המגדל המתומן והכיפות הקוניות. במקור רצפת הקתדראלה רוצפה לעיתים מזכוכיות שדרכן לראות את יסודות הכנסייה העתיקה מהמאה 4-5, ומתחת לרצפה זו נקברו בעבר אנשים מפורסמים ובכלל זה המלך מיריאן ואשתו המלכה, דבר זה נמשך עד למאה ה-18 לפחות. כיום לאור שיפוצים שנערכים במקום, מעת לעת, כבר כמעט ולא ניתן לראות את החללים שמתחת לרצפה. קירות הקתדראלה מלאים בציורי קיר מרהיבים וגם האייקונים של הקדושים השונים מעוררי השתאות בעושרם ויופיים, לא לשכוח להסתכל על החרב והמגן המונחת על רצפת המקום. פירוש שם הקתדראלה הוא "עמוד החיים" והוא מבוסס על סיפור המסורת הבא:- בשנות מלכות המלך מיריאן (265-318) קיבלה תושבת העיר בשם צידוניה מאחיה אליוז שחי ארץ הקודש, גלימה שנאמר שאותה לבש ישו לפני צליבתו. בהגיעה לבגרות לבשה את הגלימה ונפחה את נשמתה, והקהילה קברה אותה יחד עם גלימתה. במקום הקבורה צמח עץ ארז הלבנון אדיר מימדים. בשנות ה- 30 של המאה ה- 4 החליט המלך לבנות כנסייה על הקבר, לשם כך כרת את העץ והכין ממנו 7 עמודים לצורך שילובם בכנסייה, וכאשר הותקנו העמוד ה-7 הוא החל מתרומם למעלה ורק בהשפעת נינה "האם הקדושה" חזר העמוד למימדיו הקודמים, אך אז החלו לטפטף ממנו טיפות שמן, ואירוע זה משך למקום מאמינים רבים, ועמוד זה העניק לכנסייה את שמה.
מנזר שיאומגווין shiomgvime
נמצא מערבית לעיר במרחק של כ-16 ק"מ והוא ניבנה במאה ה-6 (560-580) ע"י נזיר בשם שיאו shio בקניון צר בגדה הצפונית של נחל mtkvari, ושם הוא בילה את שנותיו האחרונות במערה עמוקה בקרבת המנזר ומכאן שמו שפירושו הוא "מערת שיאו" שניתן לראותה למי שעולה למנזר והיא נמצאת בשימוש גם כיום ע"י נזירים אחרים. אני מסופק אם יש מקום לבקר במנזר זה, אלה אם כן מעוניינים למעשה ללכת בקניון שבו הוא ממוקם.
אגם באזאלטי bazaleti
בכדי להגיע לאגם ממצ'חאטה, ממשיכים צפונה לאורך כביש A301 עד ליישוב בשם abanos'khevi ומשם אחרי כ- 5 ק"מ פונים מערבה בכביש, כאשר לפני הפנייה אליו, יש גשר, וממש בצד הכביש לפני הפנייה יש עמוד מרובע עם פיתוחים, אחרי נסיעה של מס' ק"מ יש שוב פנייה שמאלה בדרך עפר שבכניסה אליו יש שלט הכתוב באותיות קריליות, (זכרו אם הגעתם לשלט עליו כתוב השם בודומה, דעו שטעיתם וצריך לחזור אחורה). בדרך העפר ממשיכים עד למבנים, שהם למעשה מתחם נופש וכנסים שנרכש ע"י יהודי גיאורגי, ולאחר שעוקפים את קבוצת המבנים, מגיעים למספר מתחמי נופש שלכל אחד מהם יש אפשרות גישה לגדות האגם, ולכן ניתן לבקש להיכנס למתחמים אלו ואף להשכיר במקום קוטג' או סירה, כמובן רק בעונה. במקום תוכלו לחזות אף בבאר פעילה לשאיבת מים, או סתם לשבת על גדות האגם ולהירגע, או לעשות ביסוס רגלי לאורכו. עפ"י האגדות אגם זה נוצר מדמעותיהם של הגיאורגים על מות יורש העצר ובנה של המלכה תמר. הדרך לאגם וחזרה לדרך הראשית עורכת כשעתיים.
מאגר ז'נוואלי zhinvali
מאגם באזאלטי חוזרים לדרך המובילה בהמשכה לבודומה, (זוכרים את האזהרה מקודם) ובמסלול מעגלי חוזרים לדרך הראשית למצ'חאטה, משם ממשיכים צפונה עוד כ- 10 ק"מ עד לאגם זה, הנמצא כ-70 ק"מ מטביליסי. אגם זה, צבוע בצבעי טורקיז מהמם, ושחלק מקו החוף שלו הפך לחוף רחצה. האגם נוצר במפגש נהר אראגבי ויובלו psavis aragvi, עקב הקמת הסכר בעל אותו שם לאורך נחל aragvi, בהמשכו לכיוון דרום לצורך תחנת כוח. הדרך צפונה ממשיכה לאורך שולי האגם, מראה שאסור להחמיץ. למעוניינים אפשר במקומות מסוימים לרדת ולרחוץ במימי המאגר, אך לא מומלץ לעשות זאת בחורף.
מצודת אנאנאורי ananuri
במרחק של כ- 10 ק"מ צפונה מתחילתו של מאגר ז'נוואלי, או כ-9 ק"מ צפונה מהפיצול לאגם ז'נואלי, ומיד אחרי גשר ארוך שנוסעים עליו, נמצאת המצודה שנבנתה במאה ה-17 וממוקמת מעל קצהו הצפון מערבי של אגם ז'נואלי, ומעל נחל ארגווי aragvi, והיא מורכבת ממצודה עליונה השמורה היטב שממנה תצפית טובה על האגם. לצד המצודה הקיימת ישנה על גדות הנהר המצודה הישנה שהיא למעשה הרוסה לחלוטין. מומלץ לעצור על הגשר ולהתבונן על הנוף משני צידיו כולל על המצודה. המצודה הייתה בבעלות הדוכסים של אראגווי aragvi ששלטו באזור מהמאה ה-13, שושלת שאיש מגבריה לא מת מוות טבעי, שגם קבורים במקום, בתחומי אחת מ- 2 הכנסיות הנמצאות במצודה, הנקראת כנסיית הבתולה, שהיא גם הישנה יותר. לא לשכוח להסתובב סביב הכנסייה הנמצאת בתוך המצודה ולבקר בתוכה ולראות את ציורי הקיר שבמקום.
שוק בכפר פסאנאורי pasanauri
בכניסה לכפר מדרום לצפון, פונים במרכז הכפר לכיוון נחל ארגבי, חוצים גשר ומגיעים לשוק של יום א', שוק הנסגר כבר בצהריים, בו ניתן למצוא פירות, וירקות, גבינות ובשר. שוק ססגוני ויפה לאתנחתא קטנה בנסיעה צפונה. דרך אגב אין זה השוק היחידי, ולאורך הדרכים ובכפרים קיימים שווקים רבים, שכמובן לא לכולם הגעתי ובהמשך אני יתאר אך ורק מספר שווקים, בכדי להמחיש את התופעה, ולדעת למה לצפות.
גודאוורי gudauri
בכדי להגיע לעיירה זו ממשיכים צפונה עוד כ- 35 ק"מ, אלה שבדרך אליה ישנו קטע של פיתולי דרך במהלך העלייה להר, שבמחציתה ישנה נקודת תצפית על העמק שממערב לנהר והרי הקווקז המתרוממים משם מערבה וצפונה, מראה מהמם שמומלץ לא לוותר עליו. לכן מומלץ לעצור במקום, ממש מול הכפר mleti, לרדת וללכת רגלית מספר מטרים עד לנקודות התצפית ולהסתכל על הנוף שמסביב. כ- 7 ק"מ אחרי נקודת התצפית מגיעים לעיירה זו שהיא עיירת סקי, בחלקה הצפוני והגבוה של הדרך הצבאית (2100 מטר), הנמצאת מעט לפני מעבר ההרים jvari pass, בתוך אזור סוב אלפיני ושהוא גם נחשב ליישוב הגבוה ביותר בדרך זו. העיר נמצאת כיום בתנופת פיתוח ובניית בתי מלון, אך אין בה משהו מיוחד ולכן לא מומלץ להתעכב בה, למעט אולי שבגלל הנופים הנשקפים ממנה, ולכן כדאי לבצע בכפר טיול רגלי קטן.
שמורת טבע liakhvis nokrdzali
נמצאת ממזרח לעיר גודאוורי, וניתן להגיע אליה ע"י הליכה לאורך אפיק הנחל המוביל מעיר זו לאגם kelis tba. פרטים נוספים ראה בחלק שיעסוק בשמורות הטבע.
מונומנט "אחוות העמים"
מס' ק"מ אחרי גודאוורי (כ- 10 דק' נסיעה), ומעט לפני מעבר ג'ווארי, נמצא בצד שמאל, על קצה המצוק המשקיף על נהר אראגבי, מונומנט זה, שניבנה ביזמת הרוסים ב- 1983. הציורים שבו צוירו על אריחים, ציורים המבטאים סצנות ממיתולוגיית העמים, סממנים אידיאולוגים ועוד. הציורים יפים ושווים עצירה, כולל להסתכל על הנוף של הרי הקווקז, והנהר שלרגלי המונומנט. אני אישית ממליץ לא לנסוע ברכב עד למונומנט, אלה ללכת את שביל העפר ברגל, וגם כאשר תהיו באתר, תלכו מאחוריו לשפת הקניון והביטו על הנוף הנשקף מהמקום.
מעבר הרים ג'ווארי jvari pass
המשך הדרך צפונה מהמונומנט, תביא אותנו למעבר הרים זה הנמצא בגובה 2834 מ'. במקום נמצא צלב אבן אדום שניבנה בשנת 1824 ע"י גנרל רוסי, הממוקם מימין לאבן הדרך של המעבר, על גבעה מעט רחוקה מהדרך.
טרוורטין- סלעי גיר מומס
בהמשך הנסיעה צפונה, עוברים 2 מנהרות (או שעוקפים אותם), ואחרי המנהרה השנייה במרחק של כ- 1 ק"מ, תמצאו מצד שמאל של הדרך את סלעי הגיר המומס. היות ובאזור נביעות רבות העשירות במינרלים, המסתם צובעת את הסלעים בגוונים שונים של חום ואדום, ונותנים למים טעם של סודה. אפשר לראות כאן את הטרוורטין, גיר מומס ששקע על פני הסלע בשקערוריות קטנות. אפשר למלא מים לדרך. מראה שהיא אפשר להתעלם ממנו וחייבים לעצור ולהצטלם.
העיירה kobi וקניון טרוסו truso gorge
אחרי כ- 5 דק' נסיעה מסלעי הגיר המומס צפונה, מגיעים לכפר קובי kobi (יש שילוט באנגלית במקום), ובפניה בו שמאלה (מערבה) בכניסה בדרך הדרומית של העיירה, נכנסים לקניון זה, הממוקם לאורך נחל תרגי tergi (terek). סיור בקניון זה דורש לפחות יום שלם, לכן מומלץ לא לעצור בדרך צפונה ולנסות לטייל בו, אלא להקדיש לו יום שלם בנפרד, למעט אם מגיעים למקום ברכב 4X4 ואז אפשר לעשות בו טיול ממונע. למעשה מנחל תרגי וצפונה נמצאת שמורת טבע הנקראת kazbegis nokrdzali, עליה נפרט בחלק שיעסוק בנושא זה. התנועה לאורך הקניון יכולה להיות ברכב 4X4 או ברגל, תוך מעבר בכפרים קטנים ובתי אבן הנמצאים בשימוש המקומיים, בד"כ רק בקיץ לצורכי חקלאות. לאלה המבקשים לטייל רגלית ניתן למצוא הסעה למקום בקזבגי תמורת 80-100 לארי, כך שמתאמים עם הנהג שיסיע אתכם בבוקר ויבוא לאסוף אתכם בערב. הנוף הנראה לעין לאורך הקניון הוא מצוקים, משושים, נהרות, קרחונים, צוקים, יערות ואגמים. האגמים נמצאים בעיקר מדרום מערב לקובי, אך המרוחקים שבהם גובלים עם החבל הבדלני אוסטיה הדרומית, ולכן יש לקחת בחשבון את הסיכונים הנובעים עקב כך. המשך הדרך לדרום מערב, מוביל לשמורת טבע בשם liakhvis nokrdzali, הגובלת אף היא עם אוסטיה ולכן יש לשקול פעמיים לפני שמטיילים בה. הדרך המובילה לשמורה זו ברכב, היא מכיוון דרום, דהיינו מהעיר גורי gori ומשם לעיר סחינאוולי zkhinvali ומשם לצפון מזרח, ערים שיפורטו בחלקים הבאים. פרטים על השמורה בחלק שיעסוק בנושא זה.
שמורת טבע הנקראת kazbegis nokrdzali
זוהי שמורה המשתרעת מקניון טרוסו בדרום ועד העיירה קזבגי בצפון, ולמעשה טיול בקניון טרוסו וצפונה הוא טיול בשמורה זו, פרטים נוספים ראה בחלק שיעסוק בשמורות.
הכפר סיאוני sioni
נמצא מעט צפונית לכפר קובי, וניתן לבקר כאן בכנסייה קטנה יפה ומבוצרת מהמאה ה-19 שאליה צמוד מגדל שמירה, הנושאת את אותו שם.
עמק סנו sno
כ- 5 ק"מ צפונית לכפר סיאוני ומעט לפני קאזבגי ישנה ירידה ימינה (מזרחה) לכיוון הכפר סנו sno ובהמשך לכפר ג'וטה juta ומכפר הזה יש מסלול הליכה שעולה להרים. הכניסה לדרך זו היא ברכב 4X4 או רגלית, המחייבת טיול של חצי יום לפחות. חשוב לדעת שניתן להמשיך מעמק זה עד לרושקה דרך מעבר ההרים הגבוה,המשלים טיול ליום שלם, אלא שרצוי לעשות אותה רק עם מדריך מקומי. טרק ארוך נוסף, שמעל יום, אפשרי מזרחה לכפרים barisakho ו- shatili ו- mutso הנמצאים במחוז khevsureti, גם במקרה זה מומלץ רק עם מדריך מקומי. כמו במקרה של קניון טרוסו, מומלץ להקדיש לעמק זה וקניון הנחשים (שיפורט בהמשך) יום שלם ונפרד.
עיירת הנופש קאזבגי kazbegi
עוד מעט צפונה מהכניסה לעמק סנו נמצאת עיירה זו, הנקראת ע"ש קאזיבק צ'ופיקשווילי kazibek chupikasvili ששימש גובה המיסים מעוברי האורח, במעבר בבקעה זו, לאחר שבנו הגן על חיילים רוסים שהותקפו במקום. העיר יושבת במעין אמפיתיאטרון טבעי המוקף בהרים, והיא העיר הצפונית ביותר בדרך הצבאית בגובה 1700 מטר. את הפרט הזה יהיה ניתן לראות בקלות כאשר תעלו לכנסייה שתתואר בהמשך, ותשקיפו על העיר מגב הכנסייה לכיוון צפון ומזרח. עוד מומלץ לפני שעולים לכנסייה כפי שמתואר בהמשך, לעמוד בכיכר המרכזית ולהסתכל למעלה לכנסייה, ולראות או להבין לקראת מה אתם הולכים. העיר משמשת נקודת יציאה לטרקים לעמק טרוסו, סנו, קניון הנחשים וכנסיית גרגאתי.
כנסיית גרגאתי טריניטי gergeti trinity church
או בשמה האחר בפי המקומיים כנסיית צמינדה סאמבה tsminda sameda
בכדי להגיע לכנסייה זו, יוצאים מהחניון של העיירה צפונה, במזלג ליד המזרקה ועמוד שחור, פונים שמאלה עד לגשר, חוצים ע"ג הגשר את נחל תרגי, ומיד פונים שוב שמאלה לדרך המתחילה בכפר גרגתי gergeti, בהצטלבות הראשונה בתוך הכפר, פונים שמאלה להולכים ברגל, וימינה לנוסעים ברכב, להולכים ברגל פונים שוב שמאלה, ובהמשך דרך יער מגיעים לפסגה (2170 מטר) עליה שוכנת הכנסייה. חשוב להדגיש כי הטיפוס נמשך כשעתיים בדרך תלולה, הירידה אפשרית מאותה דרך או משביל עיזים הנמצא צפונית מזרחית לכנסייה ויורד ישירות למרכז היער באמצע הדרך לכפר. ניתן לעלות לכנסייה גם ע"י שכירת ג'יפ ברחבת הכפר בעלות של 40 לארי. עוד חשוב לדעת כי לפני הפנייה לכנסייה מהשביל העולה אליה, כ- 1 ק"מ לפני הכנסייה, המשך הדרך ימינה (צפון מערב) לאורך שלוחת ההר, מובילה אתכם לקרחון הר קאזבק, כאשר בדרך זו, אחרי כשעתיים הליכה, יש נקודת תצפית על הקרחון. הדרך עד לקרחון עצמו וחזרה עורכת כ- 12 שעות, ולכן למי שמתכונן לבצע טרק זה, צריך לצאת מוקדם בבוקר בכדי לחזור באותו יום באור יום. הכנסייה שפירוש שמה השילוש הקדוש, נבנתה במאה ה- 14 בגדה השמאלית של נחל terek בגבעה מעל העיר, הצופה על הסביבה ומגדל הפעמון הנמצא בקרבת כנסיית cross-domed של ה"אמא של האל". לאורך הדרך רצוי להסתכל מדי פעם על הדרך המובילה בתוך חורש טבעי ולראות גם את פסגת ההר המושלג, וגם להסתכל לאחור ולראות כיצד העיר לאט לאט נהיית קטנה יותר. מפסגת הכנסיות, נשקף בכל הדרו הר קאזבק kazbek (הנקרא גם mkinvartsveri שפירושו כיפה מושלגת), המתנשא לגובה 5047 מטר, שני בגובהו בגיאורגיה אחרי שחארה shkhara 5067 מטר, שהוא גם הר געש כבוי וההגדה מספרת כי זהו ההר שאליו ריתקו האלים האולימפיים את הטיטאן פרומתאוס, שגנב מהם את האש שהעבירו לאנושות. במרחק 20-25 דקות דרומה מהעיר לאורך שביל הנמצא בצידו המערבי של הנחל המתחיל מיד אחרי הגשר, זה שפנינו בו שמאלה לכפר, ממשיכים ישר ומגיעים לבריכת מים מינראליים.
הכפר ג'באלאטי gveleti וקניון הנחשים gvele canyon
מקזבאגי ממשיכים צפונה ומספר ק"מ צפונית לקאזבגי, נמצא כפר בשם טסדו tsdo, ממנה יורדת דרך עפר מפותלת במעלה ההר לכיוון הגבול הרוסי, ממשיכים בכביש ואחרי כ- 10 דק' עוברים מנהרה ראשונה, אח"כ נוסעים בדרך על גבי גשר לאורך המצוק, סה"כ כ- 2.5 ק"מ, ולאחר מכן לפני גשר גדול שמשמאלו גשר מתכת וקיר אבן משמאל, הנראה כשובר גלים, נתקלים בשלט ירוק דהוי עליו כתוב שם הכפר בקירילית, שפירושו "נחש", שם פונים שמאלה בשביל דרך הכפר עד שמגיעים לקרון רכבת, ומעט לפני קרון הרכבת האחרון יש שביל עיזים ימינה החוצה את הנחל ואחרי החצייה פונים שמאלה וכעבור כ- 1/2 שעה הליכה מגיעים למפל גדול בשם גוולאטי, הנופל מגובה של כ- 100 מטר, ויוצר בריכה שניתן להתרחץ בה, כמובן אם המים לא קרים מאוד.
מעבר הגבול לרוסיה- "גשר השטן"
הדרך צפונה עד למעבר הגבול עוברת דרך סלעי גרניט הנמצאים גבוה מעל לנחל תרגי, ועל הגדה השמאלית של הנחל נראים שרידי מצודת תמר (לא תמר המלכה) מתקופת הביניים.
לכתבת ההמשך על מערבה לטביליסי כנס ללינק בא-
http://www.seekingtheworld.com/2008/03/5.html
הכותב יוסי לוי joseph levy הינו מומחה לאיסלנד iceland, המלווה קבוצות בנהיגה עצמית בלבד, והמתכנן מסלולי טיול לפי מידת המטייל,והמשמש כמומחה באתר http://www.gotravel.co.il/.
לפניות לכותב shark4162@gmail.com
© Copyright to seekingtheworld.com זכויות יוצרים לאתר
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
thank for reading my blogge, hopfuly that you enjoyed it. תודה על קריאת הבלוג שלי ואני תקווה שנהנית ממנו.
יוסי לוי joseph levy